Tužitelj Serge Brammertz se obratio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda

Tužilac
Arusha, Haag
Tužitelj Serge Brammertz
Tužitelj Serge Brammertz

Tužilac Tužilaštva Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) Serge Brammertz danas se obratio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (SBUN).

On je počeo obavještenjem Vijeću sigurnosti da je Tužilaštvo sada riješilo slučajeve dva od tri glavna bjegunca protiv kojih je Međunarodni krivični sud za Ruandu (MKSR) podigao optužnice.

Tužitelj Brammertz je izvijestio Vijeće sigurnosti o nedavnom hapšenju Féliciena Kabuge, koji je bio bjegunac od pravde skoro dvadeset tri godine. Kabuga je optužen kao jedna od  vodećih ličnost u genocidu protiv Tutsija u Ruandi 1994. godine. Tužitelj Brammertz je detaljno objasnio kako je proaktivna analitička istraga koja je vođena u posljednjih nekoliko godina, u kombinaciji s izuzetnom suradnjom s francuskim vlastima, dovela do uspješne operacije hapšenja u Francuskoj 16. maja 2020. godine u jutarnjim satima.

Tužilac je dalje obavijestio Vijeće sigurnosti da je tužilaštvo, DNK analizom, potvrdilo smrt Augustina Bizimane, bivšeg ministra obrane u privremenoj vladi i drugog velikog optuđenog kao jednog od istaknitih vođa genocida 1994. godine.

Tužilac Brammertz je napomenuo , "Ovi uspjesi su rezultat naših kolektivnih napora." Tužilac je naglasio da je očekivanje da se zadovolji pravda kao i povjerenje i podrška žrtava i onih koji su preživjeli genocid protiv Tutsija u Ruandi 1994 omogućio rad Tužilaštva. Dalje je istaknuo odlučujuću ulogu Vijeća sigurnosti i to što su mnoge države članice UN-a pružile posebno značajnu pomoć. Osvrćući se na brojne važne doprinose partnera Tužilaštva, tužilac Brammertz je rekao, „Zajedno smo ponovo pokazali da se medjunarodnom saradnjom mogu postići  impresivni rezultati.” Tužilac je zatim informisao Vijeće sigurnosti o statusu potrage za preostalim bjeguncima. Tužilac Brammertz potvrdio je opredjeljenje tužiteljstva da iskoristi zamajac i „poslao je jasnu poruku da će svi bjegunci koje je optužio MKSR biti pronadjeni“. Napomenuvši pozive Vijeća sigurnosti i Afričke unije da sve države članice sarađuju s Tužilaštvom kako bi se uhapsili preostali bjegunci, tužilac je naglasio, „Žrtve i preživjeli genocida protiv Tutsija u Ruandi 1994. ne zaslužuju ništa manje nego našu potpunu kolektivnu posvećenost”. Tužilac je iznio uvjeravanje Vijeću sigurnosti da se Tužilaštvo čvrsto fokusira na lociranje preostalih bjegunaca, uključujući Protaisa Mpiranya, i zaključio da saradnja s Tužilaštvom "nije samo zakonska obaveza, nego još više moralna obaveza prema žrtvama i preživjelima."

Osvrćući se na ograničeni broj suđenja i žalbenih postupaka iz nadležnosti Mehanizma, tužilac Brammertz je napomenuo utjecaj pandemije COVID-19 na postupke u predmetima Turinabo i dr., Stanišić i Simatović i Mladić. Uprkos obustavi postupaka u sudnici, OTP je nastavio u potpunosti raditi na ovim predmetima van sudnice i nastavio je da obavlja i ostale funkcije iz svog mandata, efikasno osiguravajući kontinuitet poslovanja uprkos značajnim izazovima.

Tužitelj Brammertz ponovno je obavijestio Vijeće sigurnosti o kontinuiranom veličanju ratnih zločinaca i negiranju zločina u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji. Što se tiče Ruande, tužilac je rekao, „Još postoje zajednički pokušaji da se negira genocid u Ruandi.“ Kada je riječ o bivšoj Jugoslaviji, tužilac je izvijestio da je negiranje zločina i veličanje osuđenih ratnih zločinaca preovladjujuće, i da nažalost „negiranje i veličanje često podstiču ili podržavaju političari i zvaničnici širom regona“. Ovogodišnjim obilježavanjem dvadeset pete godišnjice mnogih zapaženih događaja iz sukoba u bivšoj Jugoslaviji, uključujući genocid u Srebrenici, tužitelj je pozvao sve zvaničnike i javne ličnosti da se ponašaju odgovorno i da žrtve i civilne patnje stave u prvi plan svih komemoracija. Zaključio je da je nakon dvadeset pet godina „odavno je trebalo prekinuti s retorikom prošlosti i hitno su potrebni lideri koji će se zalagati za pomirenje i izgradnju mira“.

Tužitelj Brammertz je zaključio svoje izlaganje izrazivši zahvalnost tužilaštva Vijeću sigurnosti za kontinuiranu podršku.