Predsjednik Agius izvijestio Savjet bezbjednosti UN-a o napretku u radu Mehanizma

Predsednik
Arusha, Haag
UNSC

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), sudija Carmel Agius, danas je predočio šesnaesti izvještaj o ostvarenom napretku u radu Mehanizma Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija (Savjet) putem video-telekonferencijske veze iz Haaga.

Predsjednik Agius je započeo osvrnuvši se na to kako se svijet promijenio od njegovog posljednjeg obraćanja u decembru 2019., te kako akutno osjeća težinu odgovornosti koju mu je povjerio Savjet. Izvijestio je da je, uprkos izazovima koji proizlaze iz pandemije COVID-19, Mehanizam ostao funkcionalan i postizao rezultate, uključujući ispunjavanjem svojih izvještajnih obaveza u pogledu trećeg preispitivanja mandata Mehanizma od strane Savjeta, ublažavanjem poremećaja u radu u odnosu na predmete, te postizanjem značajnog napretka u naporima za pronalaženje bjegunaca.

U vezi s radom na sudskim predmetima Mehanizma, predsjednik Agius informisao je države članice da se, zbog posljedica pandemije, sada očekuje da će žalbeni postupak u predmetu Mladić, ponovno suđenje u predmetu Stanišić i Simatović, te postupak za nepoštovanje suda u predmetu Turinabo i drugi biti zaključeni u prvom dijelu 2021. Međutim, rad na njima se i dalje odvija i ulažu se svi napori da postupci u ovim predmetima budu sprovedeni i okončani što je ekspeditivnije moguće.

U vezi s nedavnim hapšenjem bjegunca g. Féliciena Kabuge, predsjednik je govorio o ‘velikoj prekretnici’, pohvalivši napore tužioca Sergea Brammertza i njegovog tima, te izrazivši pohvale Francuskoj i drugim državama članicama za njihov doprinos ovom velikom postignuću. On je dalje zahvalio onima koji su pomogli Mehanizmu da potvrdi smrt drugog bjegunca, g. Augustina Bizimane. Ističući značaj saradnje i povjerenja, predsjednik je pozvao sve države članice da ‘iskoristimo ovaj zamah za daljnje unapređenje stvari međunarodne pravde’.

Predsjednik Agius je zatim izvijestio Savjet o ključnim razvojima događaja u vezi sa sprovođenjem kazni. Oni uključuju izdavanje revidiranog Uputstva za rad prilikom rješavanja po molbama za pomilovanje, ublažavanje kazne ili prijevremeno puštanje na slobodu, te korake koji se preduzimaju radi dobijanja redovnih informacija od država u kojima se spovode kazne o mjerama u vezi s pandemijom u zatvorima u kojima osuđene osobe izdržavaju svoje kazne. On je izrazio iskrenu zahvalnost državama u kojima se sprovode kazne za njihovu saradnju u ovom i drugim aspektima.

Podsjećajući na prošlogodišnje obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Tutsijima u Ruandi i predstojećeg obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici u julu 2020., predsjednik Agius je istakao opasnosti endemske mržnje, podjela i poricanja. On je pozvao na jedinstven pristup protiv onih koji se zalažu za nekažnjivost umjesto pravde, rekavši: ‘Iako znamo da ne uzrokuje svaki patogen pandemiju, svakodnevno vidimo da ove destruktivne snage postaju sve virulentnije, te da se oni koji šire mržnju osjećaju ohrabrenim. Moramo se suprotstavljati njihovim verzijama događaja i ponuditi svoje solidarnost i podršku svima onima koji su patili i koji  i dalje pate.‘ U tom kontekstu, on je apelovao na sve države članice da se pridruže Mehanizmu u  obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici idućeg mjeseca.

Najzad, predsjednik je odao počast Mehanizmovim ‘predanim sudijama i osoblju, te doista svima onima koji svakodnevno doprinose radu Mehanizma ’, bez kojih ništa od postignutog napretka ne bi bilo moguće.