Predsjednik Agius se sastao s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antóniom Guterresom

Predsednik
Arusha, Haag
Predsjednik MRMKS, Sudija Carmel Agius (levo), i Generalni Sekretar UN António Guterres. UN Foto/Evan Schneider
Predsjednik MRMKS, Sudija Carmel Agius (levo), i Generalni Sekretar UN António Guterres. UN Foto/Evan Schneider

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), sudija Carmel Agius, sastao se juče s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antóniom Guterresom u sjedištu Ujedinjenih nacija u  New Yorku.  To je bio njihov prvi sastanak otkako je predsjednik Agius preuzeo dužnost u januaru 2019.

Na početku, generalni sekretar je poželio dobrodošlicu predsjedniku Agiusu, izražavajući duboko poštovanje za njegov rad i pohvalivši ga za prioritete iznesene za njegovo predsjedništvo, naročito njegovu usredsređenost na rodnu ravnonpravnosti i eliminisanje uznemiravanja na radnom mjestu. Generalni sekretar je izrazio trajnu podršku mandatu Mehanizma, imajući u vidu veoma težak rad s kojim se suočava Mehanizam kao rezidualna institucija.

Predsjednik Agius je sa svoje strane zahvalio generalnom sekretaru za povjerenje dato njegovom rukovođenju Mehanizmom, te je izrazio zahvalnost za snažno opredjenjenje generalnog sekretara za borbu protiv nekažnjivosti.

Predsjednik Agius je izvijestio generalnog sekretara o pravosudnom radu Mehanizma i očekovanim datumima okončanja postojećih predmeta. U kontekstu razgovora o sadašnjoj finansijskoj situaciji Mehanizma, predsjednik Agius je u kratkim crtama predočio korake koje je preuzeo kako bi rad Mehanizma bio sređeniji i efikasniji, uključujući one koje se preduzimaju kroz snažniju koordinaciju između ogranaka i usklađivanje prakse.

Na kraju, predsjednik Agius je istakao značaj trajne saradnje država članica, naročito u pogledu preostalih osam bjegunaca koje je optužio Međunarodni krivični sud za Ruandu, te održavanja bliskih radnih odnosa između Mehanizma i Ruande i država bivše Jugoslavije.

Predsjednik Agius je u  New Yorku kako bi predstavio sedmi  Godišnji izvještaj Mehanizma  Generalnoj skupštini u srijedu, 23. oktobra 2019.