Predsjednik Agius se sastao s predsjednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

Predsednik
Arusha, Haag
Sudija Carmel Agius i Ambasador Tijjani Muhammad-Bande
Sudija Carmel Agius i Ambasador Tijjani Muhammad-Bande

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), sudija Carmel Agius, sastao se juče s predsjednikom Sedamdeset četvrte sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ambasadorom Tijjani Muhammad-Bandeom iz Nigerije, u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Predsjednik Agius je započeo čestitavši njegovoj ekscelenciji Muhammad-Bandeu na nedavnom izboru za predsjednika Generalne skupštine i poželio mu uspješan mandat. On je zatim izvijestio njegovu ekselenciju o trenutnom radu i pravosudnim događanjima u oba ogranka Mehanizma. Predsjednik Agius je izjavio da se očekuje da će gotovo cjelokupan postojeći pravosudni rad biti zaključen do kraja 2020., ali je naglasio da će, da bi se to postiglo, Mehanizam morati da dobije potrebne resurse. Nakon toga, on je predočio pregled budžetskih potreba Mehanizma za 2020.

Predsjednik Agius je nastavio istakavši značaj odnosa između Mehanizma i Generalne skupštine. U tom pogledu, on je istakao da je saradnja država članica od osnovnog značaja za ispunjenje mandata Mehanizma, a naročito za hapšenje preostalih osam bjegunaca koje je optužio Međunarodni krivični sud za Ruandu (MKSR). Predsjednik Agius je dalje izrazio iskrenu zahvalnost za podršku koju pružaju sve države koje sprovode kazne izrečene od strane MKSR-a, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili Mehanizma.

Na kraju, predsjednik Agius je pokrenuo pitanje teške situacije devet osoba kojima je MKSR izrekao oslobađajuće presude ili ih je pustio na slobodu, a koje su i dalje u Arushi čekajući dugoročno rješenje za relokaciju. On je zaključio ponovo istakavši svoju ličnu posvećenost jačanju veza između Mehanizma i Ruande i zemalja bivše Jugoslavije.

Predsjednik Agius boravi u New Yorku kako bi u srijedu, 23. oktobra 2019., Generalnoj skupštini predstavio sedmi Godišnji izvještaj Mehanizma.