Čelnici Mehanizma učestvuju na konferenciji “Zaustaviti poricanje genocida i holokausta” u Sarajevu

Mehanizam
The Hague
Zaustaviti poricanje genocida i holokausta

Čelnici Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), predsjednik, sudija Carmel Agius, glavni tužilac Serge Brammertz, i sekretar Olufemi Elias, danas su učestvovali na konferenciji pod naslovom “Zaustaviti poricanje genocida i holokausta” in Sarajevu, Bosna i Hercegovina (BiH). Sva trojica čelnika danas su održali uvodne govore u sklopu otvaranja konferencije, kojom prilikom je emitovana i video-poruka g. Adame Dienga, specijalnog savjetnika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za sprečavanje genocida.

Konferenciju, koja se održava 20. i 21. juna 2019., organizuju Asocijacija žrtava i svjedoka genocida i Akcija majki enklava Srebrenica i Žepa. To je četvrta u nizu konferencija koje se bave raznim aspektima presuđivanja i shvatanja akata genocida na domaćem i međunarodnom nivou. Nadovezujući se na rad prethodnih konferencija, ovogodišnji događaj usredsrediće se na temu poricanja genocida, okupljajući zajedno pravne stručnjake, naučne radnike predstavnike medija i nevladinog sektora, kao i žrtve, svjedoke i preživjele genocida i druge.   

U svojim uvodnim napomenama predsjednik Agius je osudio nedavne postupke Republike Srpske prilikom osnivanja komisija za genocid u Srebrenici i nastojanja da se revidira istorija tih tragičnih događaja. Predsjednik je naznačio četiri načina borbe protiv poricanja i revizionizma, naglašavajući značaj privođenja pravdi izvršilaca genocida kroz međunarodne i domaće sudove, jačanja uloge političara i članova civilnog društva u zalaganju za istinu, reforme obrazovnog sistema i preduzimanja koraka da se kriminalizira poricanje genocida.  On je zaključio izjavivši sljedeće: “Ne smijemo ostaviti nijedan kamen neprevrnut u našim naporima da se izoluju poricatelji. Oni će i dalje lagati ali, vremenom, kroz naše napore oni će biti umanjeni. Istorija je na strani pravde i mi ćemo prevladati.

Tužilac Brammertz govorio je o statusu procesuiranja na nacionalnom nivou ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, radu Tužilaštva u prilog tim naporima, te o trajnom izazovu poricanja i glorifikacije ratnih zločinaca. On je podsjetio da je posljednjih nekoliko godina podnosio Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija izvještaje o alarmantnom porastu poricanja i glorifikacije. On je napomenuo, “Neprijatna istina je da je stanje danas gore nego u mnogim godinama zbog toga što vrlo malo ljudi u regionu reaguje i povlači crtu.” Tužilac Brammertz naglasio je da je činjenice o počinjenim zločinima utvrdio MKSJ i da su one van spora. On je zaključio svoje napomene rekavši: “Ovo stanje se više ne može tolerisati. Poricanje zločina i glorifikacija ratnih zločinaca moraju se zaustaviti. Čvrsto vjerujem da danas nema važnijeg zadatka pred nama.” 

Najzad, govoreći o ulozi Mehanizma u očuvanju i zaštiti naslijeđa MKSJ-a, sekretar Elias naglasio je značaj olakšavanja javnog pristupa naslijeđu mehanizma kao jednu garanciju protiv poricanja genocida i drugih zločina. Ističući potrebu za razumijevanjem, poštovanjem i očuvanjem događaja iz prošlosti na osnovu utvrđenih činjenica, on je dalje napomenuo: “Očuvanje ovog naslijeđa takođe znači preuzimanje odgovornosti da se obezbijedi da zaključci sadržani na hiljadama stranica presuda, iskaza svjedoka i dokaza, ne budu izgubljeni u odnosu na lažne narative.” Zajključio je svoje izlaganje ovim: “Memorija, potpomognuta činjenicama, utvrđena van razumne sumnje, dostupna svakome, predstavlja naš najbolji štit protiv poricanja i revizionizma.”

U sklopu posjete Sarajevu, čelnici Mehanizma održali su zajednički diplomatski brifing za članove diplomatske zajednice akreditovane u BiH i za predstavnike međunarodnih organizacija. Tokom tog brifinga, kojem je prisustvovalo oko 45 članova diplomatskog kora, čelnici su predočili ažurirane informacije o tekućem radu i aktivnostima Mehanizma.