Predsjednik Agius u Puli otvorio izložbu o zločinima počinjenim u Ahmićima

Predsednik
Haag
Predsednik Carmel Agius | Photo © Ajdin Kamber
Predsednik Carmel Agius | Photo © Ajdin Kamber

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), sudija Carmel Agius, danas je u Centru za tranzicionu pravdu SENSE u Puli, Hrvatska, otvorio izložbu posvećenu zločinima počinjenim u Ahmićima u srednjoj Bosni u aprilu 1993.

Izložbu, koja je dio interaktivnog narativa pod naslovom “Ahmići: 48 sati pepela i krvi”, postavio je Centar za tranzicionu pravdu SENSE i na njoj su izložene fotografije koje je u aprilu 1993. u Ahmićima snimio g. Giles Penfound, tadašnji fotograf Britanskog bataljona UNPROFOR-a stacioniranog u Vitezu, Bosna i Hercegovina.

U svom govoru, predsjednik Agius je naglasio da izložba “predstavlja svjedočanstvo o napretku postignutom od 1990-ih godina”, te da, osvrćući se zajedno “na vrijeme sukoba i nejedinstva, kroz jednu izložbu proizašlu iz saradnje i dijaloga”, mi “pamtimo ove zločine i, što je još značajnije, odajemo počast njihovim žrtvama”.

Predsjednik Agius je, pored toga, podsjetio da su zločini počinjeni u Ahmićima u aprilu 1993. bili razmatrani u više predmeta pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, u kojima nije samo utvrđena odgovornost i vojnih zapovjednika na najvišem nivou i vojnika i podoficira, nego je i stvoren i značajan istorijski zapis o tome kako je nad muslimanskim civilima bio smišljeno vršen progon kako bi se širio teror i “etnički očistili” Ahmići od svog muslimanskog stanovništva. Predsjednik Agius je primijetio da su se ti zločini desili u kontekstu šireg niza napada, gdje je “tokom više mjeseci, svijet bio svjedok niza nasilnih djela protiv domova, života i samih temelja naše ljudskosti, počinjenih u cilju vršenja progona”.

Na otvorenju izložbe takođe je govorio bivši predsjednik Hrvatske, g. Stjepan Mesić.

Izložba “Ahmići: 48 sati krvi i pepela” može se pogledati online na https://ahmici.sensecentar.org. Postavljena je i u Osnovnoj školi u Ahmićima, kao i u Sarajevu, zajedničkim naporom Centra za tranzicionu pravdu SENSE i Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Prilikom otvaranja izložbe, predsjednik Agius je posjetio Gradsku vijećnicu u Puli gdje je sa lokalnim predstavnicima, među kojima su bili predsjednik Gradskog vijeća, g. Tiziano Šošić, i načelnik Odjela za kulturu istarske regije, g. Vladimir Torbica, razgovarao o pitanjima od značaja za Mehanizam.