Glavni tužilac Brammertz sastao se sa zvaničnicima iz institucija koje se bave traženjem nestalih

Tužilaštvo
Haag
Tužilac Serge Brammertz
Tužilac Serge Brammertz

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, g. Serge Brammertz, danas je bio domaćin sastanka visokih zvaničnika iz institucija koje se bave traženjem lica nestalih tokom sukoba u Bosni i Hercegovini (BiH). Sastanku su prisustvovali v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordana Tadić, direktor Agencije za istrage i zaštitu Perica Stanić, članovi kolegija Instituta za nestale osobe BiH, te predstavnici Međunarodnog komiteta crvenog krsta (MKCK) i Međunarodne komisije za traženje nestalih.

Do sada su u Bosni i Hercegovini postignuti značajni rezultati u traženju nestalih lica; međutim, hitno su potrebni daljnji rezultati. Kroz rad ovih šest institucija i drugih partnera, desetine hiljada nestalih je do sada pronađeno i vraćeno njihovim porodicama. Veliki broj porodica iz svih krajeva, svih nacionalnosti i pripadnosti, još uvijek čeka na informacije o sudbini njihovih najmilijih i na smiraj kakav oni zaslužuju.

Ovih šest institucija je naglasilo svoju posvećenost traženju lica nestalih u sukobima.

Tužilaštvo Mehanizma i MKCK zajednički rade na projektu pružanja podrške Bosni i Hercegovini i regionalnim institucijama tako što vrše sveobuhvatan pregled i analizu svih materijala koje je prikupilo Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u cilju pronalaženja daljih tragova o sudbini lica koja se još uvijek vode kao nestala.

Institucije BiH poduzimaju značajne korake u cilju jačanja svojih napora. Tužilaštvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu oformili su posebne jedinice ili odjeljenja za rad na traženju nestalih i na ekshumacijama, od kojih se očekuje da kroz centralizovane aktivnosti poboljšaju efikasnost i rezultate. Institut za nestale osobe će ojačati svoje analitičke kapacitete za prikupljanje dostupnih informacija i njihovo bolje korištenje. Institut je tražio i dodatnu obuku za svoje osoblje kako bi se pružila podrška u ovom dodatnom analitičkom fokusu.

Najmodernije laboratorije Međunarodne komisije za traženje nestalih su sada operativne u Hagu i obrađuju zahtjeve za utvrđivanje identiteta koji dolaze iz institucija BiH. Međunarodna komisija za traženje nestalih će i dalje biti prisutna u regionu i pružaće iste usluge žrtvama.

Svi učesnici su izrazili najdublju zahvalnost partnerima koji pružaju podršku u ovim važnim aktivnostima kroz finansijsku pomoć i pomoć u izgradnji kapaciteta, naročito Evropskoj uniji. Jasno je da su dosadašnja ulaganja dovela do konkretnih rezultata. Jačanje finansijske i diplomatske podrške, kao i drugih oblika pomoći, predstavljaće važnu komponentu u osiguravanju postignuća kontinuiranih rezultata u narednim godinama.

Što se tiče izazova, učesnici su se složili da je od kritične važnosti da svi oni koji imaju bilo kakve informacije o sudbini nestalih lica moraju da pruže te informacije. To je minimum koji porodice nestalih zaslužuju.

Predstavnici svih institucija su naglasili da traženje nestalih predstavlja humanitarni imperativ, a koji se vrši na nepristrasan i  nezavisan način. Taj proces treba da bude oslobođen od politizacije i da uživa punu podršku svih građanskih, vladinih i političkih tijela.

Na kraju, učesnici su se složili da je kontinuirano partnerstvo između međunarodne zajednice i domaćih institucija od kritične važnosti za rješavanje sudbine nestalih, te izražavaju opredjeljenje da nastave i da dalje jačaju tu saradnju.