Predsjednik Agius odao počast žrtvama na 24. komemoraciji genocida u Srebrenici

Predsednik
Haag
Predsjednik Agius odao počast žrtvama

Sudija Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), danas je prisustvovao komemoraciji 24. godišnjice genocida u Srebrenici u Memorijalnom centru u Potočarima u Bosni i Hercegovini (BiH). Odajući počast žrtvama, predsjednik Agius održao je govor, zajedno sa više drugih zvaničnika na visokom nivou, uključujući g. Šefika Džaferovića, sadašnjeg bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Pored toga, prisutnima na svečanosti obratio se g. Nedžad Avdić, koji je preživio genocid. Predsjednik Agius takođe je položio cvijeće u čast svim ubijenima tokom genocida, uključujući 33 žrtve koje su pokopane ovog popodneva.

U svom govoru, predsjednik Agius je napomenuo da su presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) bile prve kojima je van razumne sumnje utvrđeno da su događaji u Srebrenici u julu 1995. predstavljali genocid, kako su to naknadno potvrdili Mehanizam i drugi sudovi. On je govorio o rezultirajućim promjenama u BiH, ističući da zahvaljujući MKSJ-u i Mehanizmu, “[o]sobe najodgovornije za gnusne zločine počinjene tokom sukoba početkom 1990-ih privedene su pravdi, utvrđen je iscrpan istorijski zapis, a velika većina onih koji su ubijeni najzad je na dostojan način pokopana.”

Predsjednik Agius skrenuo je pažnju na kampanju negiranja genocida koja dobija na ubrzanju u posljednje vrijeme, primjećujući da se to negiranje vrši s namjerom da se povrijede i obesnaže žrtve, te da ga “za političku dobit upotrebljavaju lideri koji žele da izvuku korist od etnički podijeljene BiH koja ostaje zaglavljena u prošlosti.

Predsjednik je napomenuo da je “sada posebno značajno da se snažno uzvrati nastojanjima negatora da prekrajaju istoriju”, naročito u kontekstu odbrane vladavine prava i uloge sudova. On je izjavio da “osuda za genocid nije stvar o kojoj odlučuju političari ili pojedinci”, ističući potrebu da se aktivno osuđuju i razotkrivaju “oni koji bi da zamijene dugo važeće presude međunarodnih i domaćih sudova svojim takozvanim ‘nalazima’.

U zaključku, predsjednik Agius  pozvao je prisutne da se ujedine protiv glasova mržnje, da se obavežu da će srčano braniti utvrđene činjenice, te da nastave zahtijevati da procesi pravde budu poštovani i potvrđeni. Pritom, rekao je predsjednik, “uvijek moramo pamtiti žrtve i njihove voljene, koji su razlog što smo danas ovdje”, odajući im počast za njihovu “izuzetnu hrabrost i otpornost” koja je “inspiracija za sve nas”.

MKSJ i Mehanizam su za genocid i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. osudili 15 pojedinaca, uključujući visoke političke i vojne rukovodioce bosanskih Srba. Tokom genocida u Srebrenici, ubijeno je ili se još uvijek vode kao nestali do 8.000 muškaraca i dječaka, bosanskih Muslimana, a oko 30.000 žena i djece prisilno je premješteno iz srebreničke enklave.

Za dodatne informacije o predmetima vezanim za zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995., za koje je suđeno pred MKSJ-om i Mehanizmom,  kliknite ovdje.