‘Press For Progress’ /Pritisak za napredak/: Mehanizam obilježava Međunarodni dan žena 2018

Mehanizam
Arusha
Studenti učesnici obilježavanja Međunarodnog dana žena 2018. godine u Arushi
Studenti učesnici obilježavanja Međunarodnog dana žena 2018. godine u Arushi

Međunarodni rezidualni Mehanizam za međunarodne krivične sudove (Mehanizam) danas obilježava Međunarodni dan žena nizom događaja u svom ogranku u Arushi. Polazeći od ovodogišnje teme ‘Press for Progress’ /Pritisak za napredak/, Mehanizam se pridružio globalnoj proslavi prava žena, ravnopravnosti i pravde, s fokusom na krivično gonjenje za krivična djela seksualnog i rodno utemeljenog nasilja nad ženama u oružanim sukobima.

Kako bi obilježio ovaj praznik, Mehanizam je u svoje prostorije pozvao učenike Srednje škole sv. Tereze djeteta Isusa, Srednje škole za djevojke sv. Josipa iz Nagarenaroa, Srednje škole Mirna kuća i Pravnog fakulteta Univerziteta Tumaini u Arushi. Prisutni su bili i članovi ogranka Udruženja žena pravnica Tanzanije (TAWLA) u Arushi i učesnici mentorskog programa za djevojčice tinejdžerskog uzrasta iz srednjih škola u Arushi, koji je pod pokroviteljstvom Mehanizma. 

Tom prilikom su izložene prezentacije viših dužnosnika Mehanizma i predstavnika sindikata Mehanizma o radu i mandatu Mehanizma. U tim prezentacijama naglašena je vodeća uloga koju Mehanizam, Međunarodni krivični sud za Ruandu, te Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju imaju kad je riječ o stvaranju obimnog korpusa sudske prakse vezane za seksualno i rodno zasnovana krivična djela. To uključuje istorijske odluke tih međunarodnih sudova – kao što je ona kojom se priznaje da krivično djelo silovanja može da predstavlja oblik mučenja i da seksualno porobljavanje može predstvljati zločin protiv čovječnosti. Ove istorijske odluke čine dio šireg nastojanja da se obezbijedi pozivanje na odgovornost za djela seksualnog i rodno zasnovanog nasilja počinjena tokom oružanih sukoba širom svijeta.   

U okviru programa, predstavnici TAWLA izložili su prezentacije o rodnoj dinamici i razvoju događanja u svojoj oblasti, a učesnicima je pružena i mogućnost da obiđu prostorije Mehanizma. Tokom obilazaka na raspolaganju su bili službenici Mehanizma koji su odgovarali na pitanja i razgovarali o problemima vezanim za ženska prava, bilo konkretno vezanim za međunarodno krivično pravosuđe, bilo u opštijem smislu.