Učešće Programa Mehanizma za informisanje na Međunarodnoj konferenciji “Novinarstvo kao prvi nacrt historije”

Mehanizam
Haag
Učešće Programa Mehanizma za informisanje na Međunarodnoj konferenciji “Novinarstvo kao prvi nacrt historije”

Dana 4. aprila 2022, koordinatorka Programa Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI) Rada Pejić-Sremac učestvovala je na Međunarodnoj konferenciji “Novinarstvo kao prvi nacrt historije”, organizovane od strane Mediacentra Sarajevo.

U današnjem obraćanju, gospođa Pejić-Sremac je čestitala timu Mediacentra Sarajevo na predanom radu na prikupljanju i afirmisanju priča o novinarskim doprinosima radu MKSJ-a. Ona je dodala da ovakvi poduhvati predstavljaju deo šireg nasleđa Tribunala, budući da su svedočenja novinara doprinela procesu utvrđivanja sudskih činjenica o događajima iz perioda sukoba na području bivše Jugoslavije.

Tri panel diskusije na današnjoj konferenciji bile su posvećene sledećim temama: 1) Iskustva medijskog ratnog izveštavanja u Bosni i Hercegovini i kako su se informacije probijale iz opkoljenog Sarajeva; 2) Medijski sadržaj kao dokaz pred sudom; 3) Uloga medija i novinara u posleratnom periodu, sa posebnim osvrtom na iskaze novinara pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Konferencija je okupila novinare i medijske eksperte sa područja Zapadnog Balkana i cele Evrope, koji su izveštavali o ratu u BiH; zatim lokalne i međunarodne novinare koji su svedočili pred MKSJ-om; i konačno, istraživače, arhivatore, pravnike i druge stručnjake koji se bave medijskim sadržajem.

PMI snažno podržava Mediacentar Sarajevo, između ostalog i dostavljanjem arhivskog materijala povezanog sa novinarskim iskazima pred sudom – audio-vizuelnih snimaka, fotografija i video zapisa svedočenja pred MKSJ-om.

Učešće PMI-ja na današnjoj konferenciji deo je nastojanja MIP-a da podrži projekte organizacija civilnog društva koje se bave tranzicionom pravdom u regionu bivše Jugoslavije.

Cilj rada PMI-ja je da unapredi znanje i razumevanje građana i zajednica u državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije o zločinima počinjenim u tom regionu tokom sukoba 1990-ih, na temelju predmeta vođenih pred MKSJ-om i Mehanizmom. PMI velikodušno podržava Evropska unija.