Učešće predstavnika Programa mehanizma za informisanje na webinaru o medijskim dokazima pred MKSJ-om

Mehanizam
Haag
Mechanism Information Programme participates in webinar about media evidence before the ICTY

Predstavnik Programa Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI) učestvovao je na webinaru pod nazivom “Novinarstvo kao prvi nacrt historije: Mediji kao dokazi i novinari kao svedoci pred Haškim tribunalom”. Događaj su organizovali Fond za humanitarno pravo Kosova, Rekom mreža za pomirenje i Medija centar Sarajevo, u okviru projekta Medija centra Sarajevo „Novinarstvo kao prvi nacrt historije“.

Istraživač PMI-ja Nemanja Stjepanović govorio je o važnosti fotografija, video snimaka i drugog materijala prikupljenog od strane novinara tokom sukoba 1990-ih u bivšoj Jugoslaviji, koji je kasnije uvršten u dokaze tokom suđenja pred MKSJ-om i Mehanizmom. On je govorio i o ulozi novinara u pomenutim suđenjima, navodeći da su mnogi od njih svojim svedočenjima doprineli radu pomenuta dva tribunala.

Pored Stjepanovića, na webinaru su govorili – Veton Surroi, novinar sa Kosova; Bekim Blakaj, direktor Fonda za humanitarno pravo sa Kosova; Zlatko Dizdarević, novinar iz Bosne i Hercegovine. Diskusiju je moderirao Boro Kontić iz Medija centra Sarajevo.

Učesnici su takođe govorili o radu novinara u ratnim uslovima, ali i o aktuelnim izazovima sa kojima se novinarstvo suočava.

Učešće na današnjem webinaru deo je nastojanja MIP-a da podrži projekte organizacija civilnog društva iz koje se bave tranzicionom pravdom u regionu.

Cilj rada PMI-ja je da unapredi znanje i razumevanje građana i zajednica u državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije o zločinima počinjenim u tom regionu tokom sukoba 1990-ih, na temelju predmeta vođenih pred MKSJ-om i Mehanizmom. PMI velikodušno podržavaju Evropska Unija i Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske.