U Sarajevu održana konferencija PMI „Genocid u Srebrenici: Od sudnice do učionice“

Mehanizam
Haag
Sudionici konferencije "Genocid u Srebrenici: Od sudnice do ucionice"

Program Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI) organizovao je danas 12. jula 2023. u u Fondu Memorijala Kantona Sarajevo konferenciju pod nazivom „Genocid u Srebrenici: Od sudnice do učionice – Činjenice utvrđene pred Tribunalom/Mehanizmom i njihovo korištenje u obrazovanju“. PMI je konferenciju organizovao zajedno sa Fondom Memorijala Kantona Sarajevo i Centrom za postkonfliktna istraživanja.

U uvodnom obraćanju, sutkinja Graciela Gatti Santana, predsednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), ukazala je da neizmerno veliki broj dokaza i odluka Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), Mehanizma i drugih sudova, pokazuju da se u Srebrenici dogodio genocid. U tom pogledu je naglasila važnu ulogu koju sudska dokumentacija MKSJ i Mehanizma kada je u pitanju pomoć edukatorima da temeljnije i bolje razumeju nedavnu prošlost regiona, kao i omogućavanje da nasleđe sukoba 1990-ih nikada ne bude zaboravljeno.

Primećujući da poricanje i revizionizam i dalje ne gube na zamahu, predsednica je istakla da učvršćivanje dostignuća i nasleđa ad hoc Tribunala i Mehanizma, te njihova dostupnost, predstavljaju prioritete u njenom radu. Ona je dodala sledeće: „Moje je lično uverenje da obrazovanje čini temelj stabilnih, inkluzivnih i miroljubivih društava“.

U uvodnim obraćanjima govorilu su i Kada Hotić, predstavnica Udruženja „Pokret Majki enklava Srebrenica i Žepa“, kao i Vibor Handžić, zamenik predsedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo.

U nastavku, održane su dve panel diskusije, tokom kojih su učesnici razmenili ideje o važnosti i izazovima korišćenja arhiva MKSJ i Mehanizma u formalnom obrazovanju – uključujući one koje se tiču genocida u Srebrenici – u okviru pokušaja izgradnje mira i pomirenja u regionu bivše Jugoslavije.

Među panelistima su bili sledeći renomirani domaći i inostrani eksperti i donosioci odluka (navedeni abecednim redom):  Fermin Cordoba, politički savetnik i koordinator Tima Delegacije Evropske Unije u Bosni i Hercegovini; Naida Hota Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo; Ahmed Kulanić, direktor Fonda Memorijala Kantona Sarajevo; Azerina Muminović, viša saradnica u Institutu za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo; Rada Pejić-Sremac, koordinatorka PMI; Velma Šarić, predsednica i osnivačica Centra za postkonfliktna istraživanja; Steven Stegers, direktor Evropskog udruženja nastavnika istorije; i Eli Tauber, savetnik u UNESCO Bosne i Herzegovine.

Konferecija, kojoj je prisustvovalo više od 100 učesnika, deo je nastojanja PMI da obuči nastavnike istorije iz regiona bivše Jugoslavije kako da najbolji način upotrebe sudski utvrđene činjenice pri stvaranju obrazovnog materijala vezanog za sukobe devedesetih. Od početka projekta u januaru 2019, PMI je organizovao radionice kojima je prisustvovalo više od 600 nastavnika istorije iz regiona.

Cilj rada PMI, koji finansira Evropska unija, je poboljšanje znanja i razumevanja građana i zajednica u zemljama bivše Jugoslavije o zločinima počinjenim tokom sukoba 1990-ih, na osnovu sudskih predmeta MKSJ-a i Mehanizma.

                                                                                                           President’s Remarks