Tužilac Serge Brammertz se obratio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija

Tužilac
Arusha, Haag
Tužilac Serge Brammertz se obratio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija

Serge Brammertz, tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), danas se obratio Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija u vezi s radom Tužilaštva.

Na početku je izvijestio Savjet bezbjednosti o napretku u sudskom postupku u završnom suđenju i u žalbenim postupcima pred Mehanizmom. Tužilac Brammertz je istaknuo da izvođenje dokaza Optužbe na pretresu u predmetu Kabuga brzo napreduje. Najavio je da, u zavisnosti od daljeg razvoja događaja, Optužba očekuje da završi s izvođenjem dokaza u drugom kvartalu 2023. godine, dok je žalbeni pretres u predmetu Stanišić i Simatović zakazan za konac januara 2023. godine.

Tužilac je takođe izvijestio Savjet bezbjednosti o drugostepenoj presudi u predmetu Fatuma i drugi. Izrazio je zadovoljstvo što je otkriven i zaustavljen pokušaj Augustina Ngirabatwarea da utiče na svjedoke kako bi se oborila njegova osuđujuća presuda za genocid, napomenuvši: „Vjerujemo da sadašnjim krivičnim gonjenjem zbog počinjenja tih djelâ odvraćamo druge od sličnih pokušaja u budućnosti.ˮ

Osvrćući se na potragu za preostalim bjeguncima protiv kojih je Međunarodni krivični sud za Ruandu (MKSR) podigao optužnice, tužilac Brammertz je obavijestio Savjet bezbjednosti da se saradnja s Južnom Afrikom sad kreće u pozitivnom pravcu. Nadalje je istaknuo kontinuiranu podršku Vlade Ruande.

Tužilac je dodatno skrenuo pažnju Savjeta bezbjednosti na više od 1.000 bjegunaca koje ruandske vlasti traže zbog zločina počinjenih tokom genocida nad Tutsijima u Ruandi 1994. godine. Objasnio je da, dok traga za preostala četiri bjegunca MKSR-a, Tužilaštvo otkriva neke od tih drugih bjegunaca u zemljama širom svijeta. Rekao je da su „[k]ako bi izbjegli pravdi, lagali [...] o svojoj prošlosti i zloupotrebljavali izbjeglički procesˮ, te da „[u] svojim novim domovima mnogi nastavljaju promovisati ideologiju genocidaˮ. Tužilac Brammertz je pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne Ruandi da privede pravdi sve bjegunce osumnjičene za genocid.

Što se tiče nacionalnog krivičnog gonjenja zbog zločina počinjenih tokom genocida nad Tutsijima 1994. godine i sukoba u bivšoj Jugoslaviji, tužilac Brammertz je podsjetio Savjet bezbjednosti da još ima na hiljade predmeta koje treba okončati na nacionalnim sudovima. Objasnio je da domaći tužioci i dalje traže ključnu pomoć od Tužilaštva, i da će se taj trend nastaviti još niz godina.

U pogledu bivše Jugoslavije tužilac je istaknuo da „najznačajnije pitanje ostaje regionalna pravosudna saradnjaˮ, koja je „neophodna jer danas žrtve i počinioci često žive u različitim zemljamaˮ. Napomenuo je da, iako postoje pozitivni pomaci u saradnji između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, „tužioci u regiji izvještavaju da s Hrvatskom ne ostvaruju potrebnu saradnju u predmetima koji se odnose na hrvatske osumnjičenikeˮ.

Tužilac Brammertz je objasnio da su ga hrvatske vlasti obavijestile da je istraga i krivično gonjenje njihovih državljana pitanje državne bezbjednosti. „Takav stavˮ, rekao je, „pretvara pravdu u političko pitanje, a trebalo bi da se radi samo o nepristranoj sudskoj procjeni dokaza i zakonaˮ. Napomenuo je: „Prije ulaska u Evropsku uniju Hrvatska je bila na čelu u promovisanju pravde i učinkovite regionalne pravosudne saradnje. Nažalost, ona više ne igra tu ulogu.ˮ Tužilac se obavezao da će nastaviti razgovarati s hrvatskim vlastima.

Tužilac je još jednom izvijestio o kontinuiranom poricanju ratnih zločina i veličanju osuđenih ratnih zločinaca u zemljama bivše Jugoslavije. U svim tim zemljama najviši politički lideri dovode u pitanje činjenice o počinjenim zločinima, hvale osuđene ratne zločince i stvaraju atmosferu poricanja i veličanja.

Rekao je: „To nisu riječi i djela marginalnih elemenata, već političkih i kulturnih centara društava u regiji.ˮ Tužilac Brammertz je pozvao sve zvaničnike i javne ličnosti u regiji da se ponašaju odgovorno i zatražio da međunarodna zajednica ozbiljno shvati ova pitanja.

Na kraju je tužilac Brammertz izrazio zahvalnost Savjetu bezbjednosti na podršci Tužilaštvu.