Tužitelj Serge Brammertz održao govor pred Vijećem sigurnosti

Tužilaštvo
Arusha, Haag
Tužitelj Serge Brammertz | UN Photo/Eskinder Debebe
Tužitelj Serge Brammertz | UN Photo/Eskinder Debebe

Tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serge Brammertz danas se obratio Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SBUN).

Tužilac je informisao SBUN o predviđenom rasporedu za okončanje sudskih postupaka u Haagu. Poslije izricanja drugostepene presude u predmetu Šešelj, preostala su samo tri predmeta. Predviđeno je da žalbeni postupak u predmetu Karadžić bude okončan do kraja 2018. godine, dok se za suđenje u predmetu Stanišić i Simatović i žalbeni postupak u predmetu Mladić  očekuje da budu okončani do kraja 2020. Tada bi preostao samo eventualni žalbeni postupak u predmetu Stanišić i Simatović.

U vezi s traganjem za preostalih osam bjegunaca koje je optužio MKSR, tužilac je informisao SBUN o naporima Tužilaštva da locira i uhapsi te bjegunce. On je rekao sljedeće: “Iako su izazovi u traganju za bjeguncima isuviše veliki da bi se mogao garantovati pozitivan ishod, Tužilaštvo može obećati da neće štediti truda. Žrtve genocida nad pripadnicima plemena Tutsi u Ruandi ne očekuju ništa manje.”

Tužilac Brammertz zatim je informisao SBUN o traganju za nestalim osobama u bivšoj Jugoslaviji. On je napomenuo da su mnogi akteri preuzeli inicijativu da pokrenu to pitanje s Tužilaštvom i da zatraže njegovu pomoć. On je istakao sljedeće: “Hitno su potrebni napori kako bi se ojačalo traganje za nestalim osobama. Deset hiljada porodica – sa svih strana – još uvijek ne zna sudbinu svojih voljenih.”

Tužilac je obavijestio SBUN da Međunarodni komitet Crvenog krsta pokreće petogodišnju strategiju za podršku traganju za nestalim osobama, te da je Tužilaštvo takođe opredijeljeno za pružanje svake moguće pomoći. Međutim, rekao je on, “vlasti su dale mnogo obećanja za podršku tom radu koja ostaju samo na papiru,” i “politička volja je takođe potrebna kako bi se stvorili uslovi da svjedoci pristupe s informacijama”. Tužilac Brammertz je zaključio sljedećim riječima: “Potraga za nestalim osobama predstavlja humanitarni imperativ. Vrijeme je da političke vlasti preuzmu odgovornost za svoja obećanja i da pokažu hrabrost i ostave po strani sve druge faktore.”