Tužilac Jallow održao uvodni govor o multilateralnom sporazumu o uzajamnoj pravnoj pomoći u vezi s međunarodnim zločinima u Ministarstvu spoljnih poslova Holandije

Tužilaštvo
Haag
Tužilac Jallow održao uvodni govor o multilateralnom sporazumu o uzajamnoj pravnoj pomoći u vezi s međunarodnim zločinima u Ministarstvu spoljnih poslova Holandije

Na poziv Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Holandije u Hagu, sudija Hassan B. Jallow, tužilac MKSR i MKSJ, održao je uvodni govor na strateškom sastanku zemalja koje podržavaju inicijativu za usvajanje međunarodne konvencije o uzajamnoj pravnoj pomoći u vezi s međunarodnim zločinima.

Govoreći na temu “Ka multilateralnom sporazumu o uzajamnoj pravnoj pomoći u vezi s međunarodnim zločinima” 23. juna 2015. u Hagu, tužilac Jallow izrazio je svoju svesrdnu podršku usvajanju takve međunarodne konvencije rekavši da bi to “obezbedilo univerzalni okvir za multilateralni pristup saradnji i pružanju pomoći, što bi dovelo do harmonizacije nacionalnih zakonodavstava, ujednačavanja prakse i procedura kao i jednoobraznosti u pristupu međunarodnoj saradnji i pružanju pravne pomoći”. Tužilac Jallow je napomenuo da bi međunarodna zajednica trebalo da uloži značajne napore kako bi ta konvencija postala realnost, posebno imajući u vidu da nakon što ad hoc međunarodni krivični sudovi i hibridni sudovi okončaju svoje mandate, prvenstvena odgovornost za krivično gonjenje za međunarodne zločine leži na nacionalnim pravosudnim sistemima.

Tužilac Jallow je dodao da bi međunarodna konvencija o uzajamnoj pravnoj pomoći u vezi s međunarodnim zločinima mogla da ohrabri države da u okviru svojih nacionalnih pravosudnih sistema formiraju specijalizovana odeljenja za međunarodne zločine koja bi se bavila isključivo istragama i krivičnim gonjenjem za međunarodne zločine i koja bi takođe mogla poslužiti kao tačke za kontakt s njihovim kolegama u drugim državama.

Tužilac Jallow je zaključio svoje obraćanje zahvalivši Odeljenju za međunarodne zločine Državnog tužilaštva Holandije i vladi Holandije na izvrsnoj saradnji i partnerstvu s MKSR i MMKS, kao i njihovoj podršci hvale vrednom predlogu za usvajanje međunarodne konvencije o uzajamnoj pravnoj pomoći u vezi s međunarodnim zločinima.