Saopštenje Mehanizma u vezi s osuđujućom presudom koju je sudiji Aydinu Sefi Akayu izrekao prvostepeni krivični sud u Turskoj

Mehanizam
Arusha, Haag
IRMCT blue banner

Sudija Aydin Sefa Akay, sudija Mehanizma za međunarodne krivične sudove Ujedinjenih nacija, juče je osuđen pred turskim Prvostepenim krivičnim sudom u Ankari po jedinstvenoj optužbi da je pripadnik terorističke organizacije pod nazivom FETO. Osuđen je na kaznu zatvora od sedam godina i šest meseci. Mehanizam napominje da se na prvostepenu presudu eventualno mogu uložiti žalbe i zahtevi za reviziju na nacionalnom i međunarodnom nivou, i da ova presuda još uvek nije pravosnažna. Mehanizam je saznao da je sudija Akay privremeno pušten na slobodu do početka žalbenog postupka, da mu je pasoš oduzet i da mu je zabranjeno da napusti zemlju.

Hapšenje sudije Akaya u septembru 2016, pritvor koji mu je određen i pravosudni postupak protiv njega su u suprotnosti s diplomatskim imunitetom Ujedinjenih nacija koji mu je potvrđen, kao i s obavezujućim nalogom Mehanizma Vladi Turske koji je izdat u januaru 2017. Predsednik Mehanizma, sudija Theodor Meron, formalno je o ovom pitanju obavestio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u martu 2017.

Predsednik Mehanizma, sudija Meron, napomenuo je da “duboko žali zbog ovog postupka tuskih vlasti, koji je dodatna povreda zaštićenog statusa sudije Akaya u skladu s međunarodim pravnim okvirima”. Premda iz humanitarnih razloga pozdravlja činjenicu da je sudija Akay privremeno pušten na slobodu, predsednik Meron je izjavio: “i dalje sam duboko zabrinut zbog toga što je Vlada Turske vodila ovaj postupak pred nacionalnim sudom ne obazirući se na primenjive međunarodne pravne okvire i pozivam Vladu da preduzme hitne korake kako bi poštovala zaštićeni status sudije Akaya i da razreši ovu situaciju u skladu s međunarodnim pravom”.