Program Mehanizma za informisanje učestvovao drugom webinaru o korišćenju arhiva MKSJ i Mehanizma u obrazovanju

Mehanizam
The Hague
MIP joins webinar on ICTY and Mechanism arhives in education

Program Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI) učestvovao je 9. decembra 2023. na drugom webinaru u okviru serije radionica pod nazivom „Korišćenje SENSE interaktivnih narativa kao dopune ’Priručniku za edukatore istorije/historije/povijesti: O korištenju arhive MKSJ i Mehanizma“.

Seriju radionica organizuje SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu (SENSE) u saradnji sa sa Hrvatskom udrugom nastavnika povijesti (HUNP) i Evropskim udruženjem nastavnika i profesora istorije (EuroClio), sa ciljem promocije SENSE interaktivnih narativa kao što je predstavljeno u nedavno objavljenom „Priručniku za edukatore istorije/historije/povijesti: O korištenju arhive MKSJ i Mehanizma“ (Priručnik). Taj Priručnik je razvio tim PMI, zajedno sa predstavnicima udruženja nastavnika istorije iz celog regiona bivše Jugoslavije i EuroClia.

Kordinatorka PMI za rad sa mladima i jedna od urednica Priručnika Anisa Sućeska i autori zasebnih poglavlja Priručnika iz Bosne i Hercegovine, sa Kosova, iz Crne Gore i Srbije, predstavili su tri poglavlja Priručnika: „Deca u ratu“, „Migracije i ratni sukobi“ i „Žena u ratu“.

Na webinaru su govorili sledeći učesnici: Arna Daguda Torlaković, nastavnica istorije iz Bosne i Hercegovine; Nataša Kostić, predstavnica Udruženja za društvenu istoriju iz Srbije; Igor Radulović i Miloš Vukanović, predstavnici Udruženja profesora istorije Crne Gore; Mina Vidaković, direktorka SENSE.; i Donika Xhemajli, predsednica Udruženja nastavnika istorije Kosova.

Učesnici su razgovarali o mogućnostima da nastavnici istorije u svom radu koriste širok spektar arhivskog materijala, uključujući fotografije, audio zapise, svedočenja i druge sudske dokumente, koje je SENSE pažljivo odabrao, a koja su navedena i u relevantnim poglavljima Priručnika. Događaj je takođe omogućio razmenu zaključaka i ideja o podučavanju o sukobima iz 1990-ih i razmatranju tema o kojima se razgovaralo.

Učešće predstavnika PMI na današnjem webinaru deo je nastojanja da se podrže projekti i aktivnosti organizacija civilnog društva koje se bave tranzicionom pravdom u regionu bivše Jugoslavije.

Cilj rada PMI je da unapredi znanje i razumevanje građana i zajednica u državama nastalim raspadom Jugoslavije o zločinima počinjenim u tom regionu tokom sukoba 1990-ih, na osnovu predmeta vođenih pred MKSJ i Mehanizmom. PMI finansijski podržava Evropska unija.