Program Mehanizma za informisanje nastavlja sa radionicama za nastavnike istorije iz Zeničko-dobojskog kantona

Mehanizam
Haag
Program Mehanizma za informisanje nastavlja sa radionicama za nastavnike istorije iz Zeničko-dobojskog kantona

Program Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI) održao je 30. septembra 2023. novu radionicu o korišćenju arhiva Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam) za grupu od 20 nastavnika istorije/povijesti iz Zeničko-dobojskog kantona u Bosni i Hercegovini. Online radionica održana je u saradnji sa Evropskim udruženjem nastavnika i profesora istorije (EUROCLIO) i Pedagoškim zavodom Zenica.

Tokom radionice, koju je vodila koordinatorka PMI za rad sa mladima Anisa Sućeska, nastavnici istorije imali su priliku da primene znanja i metodologiju koja su stekli tokom prethodne radionice PMI održane u junu ove godine.

Tokom današnjeg rada, prisutni nastavnici su predstavili lekcije koje su izradili koristeći nalaze iz presuda, iskaze svedoka i druge materijale iz arhiva MKSJ i Mehanizma. U lekcijama su pokrili različite teme poput zločina seksualnog nasilja počinjenog u ratovima, prisilnih migracija, komandne odgovornosti, razaranja kulturnog nasleđa, te upotrebe propagande tokom ratnih sukoba. Za pripremu lekcija, učesnici radionice su koristili nedavno objavljeni Priručnik za edukatore istorije/historije/povijesti. Oni su, takođe, razgovarali o različitim pristupima podučavanja o sukobima iz 1990-ih, ali i o relevantnim savremenim temama.

Jedanaest predstavnika udruženja nastavnika istorije iz celog regiona bivše Jugoslavije vodili su današnju radionicu, tokom koje su sa učesnicima razmenili iskustva i različite poglede na prošlost u sredinama iz kojih dolaze. Sa učesnicima radionice su, što je posebno važno, podelili i svoje znanje o korišćenju arhiva MKSJ i Mehanizma koje su stekli na ranijim radionicama PMI u okviru ovog projekta.

Obuke o korišćenju arhiva MKSJ i Mehanizma za nastavnike istorije čine deo šireg PIM, koji finansijski podržava Evropska unija. Kroz ovakve radionice, nastavnici istorije ne samo da unapređuju svoje veštine u istraživanju sudskih arhiva, već i proširuju znanje o sukobima iz 1990-ih, počinjenim zločinima i presudama za te zločine izrečenim pred MKSJ i Mehanizmom. Nakon završetka obuke, oni su sposobni da razviju nastavne materijale zasnovane na činjenicama o nedavnoj prošlosti regiona, koristeći dokumente i sudski utvrđene činjenice iz predmeta MKSJ i Mehanizma.

Cilj PMI-a je poboljšati znanje i razumevanje građana i zajednica u zemljama bivše Jugoslavije o zločinima počinjenim tokom sukoba 1990-ih, na osnovu predmeta MKSJ i Mehanizma.