“Priručnik za nastavnike istorije” predstavljen u Bosni i Hercegovini

Sekretarijat
Sarajevo
“Priručnik za nastavnike istorije” predstavljen u Bosni i Hercegovini

Program Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI) predstavio je danas “Priručnik za nastavnike istorije: Upotreba arhiva MKSJ-a i Mehanizma u nastavi istorije o konfliktima devedesetih“ (Priručnik) u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini.

Priručnik je osmislio PMI u saradnji sa Evropskim udruženjem nastavnika istorije (EuroClio) i predstavnicima udruženja nastavnika istorije iz regiona bivše Jugoslavije. Priručnik je namenjen nastavnicima istorije koji žele unaprediti znanje i veštine u korišćenju arhivske građe Međunaordnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam) u pripremi lekcija o sukobima 1990-ih u bivšoj Jugoslaviji.

Današnje predstavljanje održano je u Fondu Memorijala Kantona Sarajevo (Fond) u saradnji sa Centrom za postkonfliktna istraživanja (PCRC) i EuroCliom.

Politički savetnik i koordinator tima Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, gospodin Fermin Cordoba, otvorio je današnji skup, ukazujući na sledeće: „Cilj obrazovanja trebalo bi da bude doprinos međusobnom razumevanju i društvenom boljitku, uz fokusiranje na balans kognitivnih, emotivnih i etičkih komponenti u nastavi i učenju istorije. Od pomoći svakako može biti negovanje multiperspektivnosti i izbegavanje politizacije prošlosti“.

Prvi od dva današnja panela otvorila je koordinatorka PMI, gospođa Rada Pejić-Sremac. Ona je govorila o aktivnostima i informativnom materijalu na kojima je do sada PMI radio. Govoreći o značaju video produkcije i mogućnostima njenog korišćenja u edukativne svrhe, gospođa Pejić-Sremac je podsetila da je PMI do sada objavio više od 200 kratkih videa i dve online izložbe, oslanjajući se isključivo na materijal koji je uvršten u dokaze tokom suđenja pred MKSJ i Mehanizmom. Na taj način, PMI je pomogao da sudski utvrđene činjenice o zločinima počinjenim na području bivše Jugoslavije tokom sukoba devedesetih postanu u većoj meri dostupne široj javnosti i, posebno, mladim ljudima u regionu.

Pored gospođe Pejić-Sremac, na panelu su govorili i – direktor Fonda Memorijala Kantona Sarajevo, gospodin Ahmed Kulanić, i direktorka PCRC, gospođa Velma Šarić. Oni su naglasili važnost razumevanja i prihvatanja bogatog nasleđa MKSJ i Mehanizma kao preduslova za procese pomirenja u Bosni i Hercegovini.

Drugi panel otvorila je koordinatorka za rad s mladima PMI, gospođa Anisa Sućeska, koja je govorila o radu PMI na obuci više od 500 nastavnika istorije iz celog regiona bivše Jugoslavije u vezi sa korišćenjem sudskih arhiva MKSJ i Mehanizma u pripremi lekcija o sukobima devedesetih, kao i o samoj izradi Priručnika za nastavnike istorije. Ona je ukazala na značaj radionica za nastavnike, kao i samog Priručnika u pogledu osposobljenosti nastavnika za izradu činjenično zasnovanih i inspirativnih lekcija o nedavnoj prošlosti regiona, uz korišćenje dokumenata MKSJ i Mehanizma.

U nastavku panela, programski menadžer EuroClia, gospodin Andreas Holtberg, govorio je o izazovima i značaju nastave o sukobima devedesetih u regionu bivše Jugoslavije i opisao napore EuroClia u pružanju podrške tom procesu.

Drugi panel zaključen je izlaganjima dva nastavnika istorije iz regiona bivše Jugoslavije, koji su radili na drugom tomu Priručnika. Ukupno 10 nastavnika je u grupama od dva radilo na pet poglavlja drugog toma. Taj deo Priručnika sastoji se od planova za nastavu uobličenim u sledeća poglavlja: Nasleđe Haškog tribunala i nastava istorije; Žena u ratu; Migracije i ratni sukobi; Deca u ratu; i Kulturocid.

Cilj rada PMI-a, koji podržava Evropska unija, je poboljšanje znanja i razumevanja građana i zajednica u zemljama bivše Jugoslavije o zločinima počinjenim tokom sukoba 1990-ih, na osnovu sudskih predmeta MKSJ-a i Mehanizma.