Predsjednik Meron održao govor u Memorijalnom centru Potočari na obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici

Predsednik
Haag
Srebrenica

Predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), sudija Theodor Meron, danas je u Memorijalnom centru u Potočarima, Bosna i Hercegovina, održao govor na komemorativnom skupu kojim je obilježena 20. godišnjica genocida u Srebrenici i odao poštu žrtvama i članovima njihovih porodica.

U svom obraćanju predsjednik Meron je podsjetio na presudu Žalbenog vijeća MKSJ-a u postupku protiv Radislava Krstića, prvu presudu MKSJ-a kojom je utvrđeno da zločini počinjeni u Srebrenici predstavljaju djelo genocida. Predsjednik Meron je pročitao odlomak iz presude: ‘Oni koji planiraju i provode genocid žele da liše čovječanstvo velikog i raznorodnog bogatstva koje čine njegovi narodi, rase, etničke grupe i religije. To je zločin protiv cijelog čovječanstva i njegove posljedice osjeća ne samo grupa koja je izdvojena za uništenje, nego čitavo čovječanstvo’. Predsjednik Meron je naglasio da ova presuda, zajedno sa mnogim drugima koje je izrekao MKSJ, predstavlja odraz privrženosti međunarodne zajednice pozivanju na odgovornost i vladavini prava.

Predsjednik Meron je takođe naglasio da sudske odluke same za sebe ne mogu zacijeliti duboke rane koje su prouzrokovali zločini poput onog u Srebrenici. Takođe je pohvalio doprinos koji su dali članovi zajednica koje su najviše pogođene genocidom u Srebrenici, koji su toliko toga uradili od užasnih događaja iz 1995. godine kako bi pomogli drugima da nastave sa svojim životima, istovremeno obezbjeđujući da se prošlost nikad ne zaboravi.

MKSJ je prvi međunarodni krivični sud koji je izrekao osuđujuće presude za genocid u Evropi. U aprilu 2004., u predmetu protiv Radislava Krstića, Žalbeno vijeće MKSJ-a je utvrdilo da je 1995. godine u Srebrenici počinjen genocid, pri čemu je, nakon što su snage bosanskih Srba preuzele taj grad, pogubljeno više od 7.000 muškaraca i dječaka bosanskih Muslimana. MKSJ je podigao optužnice protiv ukupno 20 lica u vezi s događajima u Srebrenici, a do danas su okončani postupci protiv 15 optuženih.