Predsjednica Graciela Gatti Santana govorila pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija u New Yorku

Predsednik
Arusha, Haag
Predsjednica Graciela Gatti Santana govorila pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija u New Yorku

Predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), sudija Graciela Gatti Santana, danas je pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija u New Yorku iznijela deseti Godišnji izvještaj Mehanizma. Ovo je bilo prvo obraćanje predsjednice Gatti Santana Skupštini otkako je preuzela dužnost, 1. jula 2022.

Na početku, predsjednica Gatti Santana čestitala je njegovoj ekselenciji, gospodinu Csabi Kőrösiju iz Mađarske, na izboru za predsjednika 77. zasjedanja Generalne skupštine i zaželjela mu uspjeh u traženju rješenja za složene krize s kojima se svijet suočava. Takođe je odala priznanje svom prethodniku, sudiji Carmelu Agiusu, za njegov veliki doprinos Mehanizmu i međunarodnoj pravdi generalno.

Predsjednica Gatti Santana navela je da podnošenje desetog Godišnjeg izvještaja predstavlja značajnu prekretnicu za Mehanizam od početka njegovog rada u ogranku u Arushi prije deset godina, 1. jula 2012. Predsjednica je napomenula da je Mehanizam od tada prešao dalek put, s obzirom na to da su, izuzev jednog žalbenog i jednog prvostepenog postupka, svi glavni predmeti koji su bili namijenjeni za rješavanje pred Mehanizmom, dovršeni. S tim u vezi, predsjednica je naglasila da će “u narednim godinama doći do tranzicije Mehanizma iz potpuno operativnog suda u stvarno rezidualnu instituciju.”

Predsjednica Gatti Santana zatim je predstavila i detaljno govorila o tri prioriteta koja je razradila za svoj mandat predsjednice, na osnovu smjernica iz Rezolucije Savjeta bezbjednosti 2637 (2022.). Prvo, obezbijediti efikasan, djelotvoran i pravičan završetak preostalih prvostepenih i žalbenih postupaka. Drugo, rukovoditi nastojanjima za razvoj sveobuhvatne strategije Mehanizma u vezi s kontinuiranim rezidualnim funkcijama; i treće, konsolidovati postignuća ad hoc međunarodnih sudova i Mehanizma, te osigurati njihovo neprocjenjivo naslijeđe, uz daljnje ojačavanje koordinacije i saradnje među njegovim organima i ograncima.

Predsjednica je naglasila da povjerenje međunarodne zajednice u vjerodostojno međunarodno krivično pravosuđe može biti narušeno bez dugoročnih strategija i podrške, te da stoga Mehanizam zahtijeva trajnu potporu svih država na području saradnje i resursa. S tim u vezi, zahvalila je 13 država izvršenja kazni zato što su preuzele dodatne odgovornosti i pozvala druge da na sebe uzmu dio tog tereta. Predsjednica Gatti Santana takođe je naglasila potrebu da države članice ispune svoje međunarodne obaveze. Ovdje se naročito osvrnula na trajno odbijanje Srbije da uhapsi i prebaci optužene za nepoštovanje suda, g. Petra Jojića i gđu Vjericu Radetu, kao i na situaciju s osam osoba oslobođenih krivice i puštenih na slobodu, koje su preseljene u Republiku Niger u decembru 2021. Na kraju je Skupštini dala uvjerenja da Mehanizam daje sve od sebe da svoje aktivnosti učini efikasnijima i da bude djelotvoran i transparentan u svemu što radi, ali da su mu potrebni odgovarajući resursi kako bi mogao da obavi svoj posao.

U zaključku, predsjednica je izrazila zabrinutost zbog sve većeg negiranja genocida, istorijskog revizionizma i veličanja osuđenih ratnih zločinaca, te je pozvala međunarodnu zajednicu ne samo da  bude uz Mehanizam dok on ne okonča svoj mandat, već i da ostane budna i odlučna u suzbijanju društvenih obrazaca koji se hrane mržnjom, podsticanjem i negiranjem zločina počinjenih u prošlosti.

Predsjednica Gatti Santana je u New Yorku da bi podnijela izvještaj o aktivnostima Mehanizma, u skladu s članom 32(1) Statuta Mehanizma.