Predsjednica Gatti Santana otvorila četvrti ciklus Regionalnog programa univerzitetskih predavanja

Mehanizam
Haag
Predsjednica Gatti Santana otvorila četvrti ciklus Regionalnog programa univerzitetskih predavanja

Sutkinja Graciela Gatti Santana, predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam) otvorila je danas četvrti ciklus Regionalnog programa univerzitetskih predavanja Mehanizma (Program), održavši predavanje o osnivanju i nadležnostima Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). Online predavanju prisustvovali su studenti postdiplomci sa 11 univerziteta iz cijelog regiona bivše Jugoslavije, uz najavu da će se još univerziteta priključiti tokom četvrtog ciklusa.

Program pod nazivom “Međunarodno pravo i činjenice utvrđene pred MKSJ-om“ sastoji se od serije predavanja koja će tokom nekoliko mjeseci održati različiti predavači. Program je usredsređen na noviju istoriju regiona, ulogu i doprinos MKSJ-a i načela međunarodnog krivičnog prava i međunarodnog humanitarnog prava.

Tokom današnjeg predavanja, predsjednica Gatti Santana predstavila je studentima opšti uvid u istorijat i politički kontekst osnivanja MKSJ-a, kao i u njegov mandat i jurisdikciju.

U pozdravnim riječima, predsjednica Gatti Santana je naglasila važnost umrežavanja studenata iz regiona bivše Jugoslavije, koji se aktivno bave pitanjem važnosti nasljeđa MKSJ-a i o toj temi posvećeno diskutuju.

Predsjednica je ukazala i na značaj obrazovanja studenata i mladih pravnika o nadležnostima MKSJ-a i Mehanizma, i razvijanja njihovih vještina neophodnih za podršku domaćim pravosuđima u procesuiranju velikog broja nerješenih predmeta ratnih zločina u državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije.

Program video predavanja dio je šireg Programa Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI). Zajedno sa univerzitetima koji učestvuju u Programu, PMI je oformio regionalnu mrežu pravnih fakulteta – prvu te vrste – u okviru koje studenti prava iz različitih država mogu zajedno učiti i diskutovati o radu MKSJ-a i njegovom nasljeđu. Predavanja omogućuju studentima ne samo da steknu znanje, stručnost i razumijevanje međunarodnog krivičnog prava i međunarodnog humanitarnog prava, već služe kao platforma za dijalog studenata prava iz regije.

Mreža uključuje fakultete sljedećih univerziteta: Univerzitet Union u Beogradu, Univerzitet Donja Gorica, Univerzitet u Nišu, Univerzitet u Podgorici, Univerzitet u Prištini, Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet Sv. Ćirilo i Metodije u Skoplju, Sveučilište u Splitu, Sveučilište/Univerzitet u Vitezu, Sveučilište u Zagrebu i Univerzitet u Zenici.

Od januara 2019., kada je uspostavljen, PMI nastoji da doprinese podizanju svijesti i znanja među pogođenim zajednicama o sukobima u bivšoj Jugoslaviji 1990-ih godina, na osnovu predmeta MKSJ-a i Mehanizma. PMI podržava Evropska unija.