Predavanje o nasleđu MKSJ mladima iz Crne Gore

Mehanizam
Haag
Predavanje o nasleđu MKSJ mladima iz Crne Gore

Predstavnik Programa Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI) održao je 27. oktobra 2023. online predavanje za 20 srednjoškolaca i studenata iz Crne Gore o radu i nasleđu Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam). Predavanje pod naslovom „30 godina od osnivanja MKSJ“ održano je u okviru Škole tranzicione pravde koju organizuje Inicijativa mladih za ljudska prava Crne Gore.

Tokom predavanja, istraživač PMI Nemanja Stjepanović govorio je o osnivanju, radu i najznačajnijim dostignućima MKSJ i Mehanizma. Dao je pregled predmeta vođenih pred dve navedene institucije, među kojima i one u vezi sa zločinima počinjenim tokom granatiranja Dubrovnika krajem 1991. godine, podsećajući na ulogu MKSJ i Mehanizma u privođenju pravdi odgovornih za najteže zločine počinjene tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Stjepanović je posebno naglasio značaj nasleđa dva tribunala i ukazao na mogućnosti korišćenja arhivske građe prikupljene tokom sudskih postupaka.

Današnje predavanje za srednjoškolce i studente iz Crne Gore deo je nastojanja PMI da podrži projekte organizacija civilnog društva koje se bave tranzicionom pravdom u regionu bivše Jugoslavije.

Cilj rada PMI-ja je da unapredi znanje i razumevanje građana i zajednica u državama nastalim raspadom Jugoslavije o zločinima počinjenim u tom regionu tokom sukoba 1990-ih, na osnovu predmeta vođenih pred MKSJ-om i Mehanizmom. PMI finansijski podržava Evropska unija