Predavanje o genocidu u Srebrenici za mlade iz Srbije

Mehanizam
Haag
Predavanje o genocidu u Srebrenici za mlade iz Srbije

Predstavnik Programa Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI) održao je grupi od dvadesetak mladih iz Srbije predavanje pod nazivom „Genocid u Srebrenici“. Predavanje je održano u okviru seminara „Prakse sećanja na genocid u Srebrenici“, koji organizuju Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije, Forum ZFD iz Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

Istraživač PMI-ja Nemanja Stjepanović predstavio pregled sudskih predmeta koji su pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (Mehanizam) vođeni u vezi sa zločinima počinjenim u Srebrenici 1995. godine. Zatim je govorio o činjenicama koje su u vezi sa genocidom u Srebrenici sudski utvrđene u tim predmetima.

Tokom predavanja, Stjepanović je predstavio i dve online izložbe koje je objavio PMI – Srebrenica:Hronologija jednog genocida i Rat u Bosni i Hercegovini 1992-1995. Obe izložbe zasnovane su na sudski utvrđenim činjenicama i ilustrovane su foto i video dokazima koji su uvršteni u sudski spis tokom odgovarajućih suđenja pred MKSJ-om i Mehanizmom. Obe izložbe prosleđene su partnerima PMI-ja u regionu bivše Jugoslavije kako bi ih mogli koristiti tokom narednih predavanja i seminara sa mladima.

Današnje predavanje deo je nastojanja MIP-a da podrži projekte organizacija civilnog društva iz koje se bave tranzicionom pravdom u regionu.

Cilj rada PMI-ja je da unapredi znanje i razumevanje građana i zajednica u državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije o zločinima počinjenim u tom regionu tokom sukoba 1990-ih, na temelju predmeta vođenih pred MKSJ-om i Mehanizmom. PMI velikodušno podržavaju Evropska Unija i Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske.