PMI započeo treći ciklus radionica za nastavnike istorije iz Srbije

Mehanizam
Haag
PMI započeo treći ciklus radionica za nastavnike istorije iz Srbije

Program Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI) održao je 15. oktobra 2022. u Novom Sadu radionicu o korišćenju arhiva MKSJ-a i Mehanizma za grupu od 30 nastavnika istorije iz Srbije. Radionica je organizovana je u saradnji sa Udruženjem nastavnika istorije u Srbiji (UDI EUROCLIO) i Evropskim udruženjem nastavnika i profesora istorije (EUROCLIO). Na taj način, PMI je započeo treći ciklus radionica za nastavnike istorije u Srbiji od početka svog projekta u januaru 2019. godine.

 

Cilj današnje radionice, koju su vodile koordinatorka PMI-ja Rada Pejić-Sremac i koordinatorka PMI-ja za rad sa mladima Anisa Sućeska, bio je da se nastavnici istorije obuče kako da pri stvaranju obrazovnog materijala vezanog za sukobe devedesetih u bivšoj Jugoslaviji na najbolji način koriste sudski utvrđene činjenice.

 

U nameri da učesnicima radionica predoči regionalnu perspektivu sukoba, PMI je razvio blisku saradnju sa udruženjima nastavnika istorije/povijesti iz država nastalih raspadom bivše Jugoslavije. Tako je deset predstavnika udruženja iz drugih država učestvovalo na današnjoj radionici. Oni su sa prisutnima razmenili znanja i iskustva, a govorili su i o izazovima sa kojima se susreću u svojim državama držeći predavanja o sukobima iz devedesetih.

 

Obuke o korištenju arhiva MKSJ-a i Mehanizma za nastavnike istorije/povijesti deo su šireg PMI-ja koji podržava Evropska unija.

 

Cilj PMI-ja je da unapredi znanje i razumevanje građana i lokalnih zajednica u zemljama bivše Jugoslavije o zločinima počinjenim tokom sukoba 1990-ih godina, na osnovu sudskih predmeta MKSJ-a i Mehanizma.