PMI započeo novi ciklus radionica za nastavnike povijesti iz Hrvatske

Mehanizam
Haag
PMI započeo novi ciklus radionica za nastavnike povijesti iz Hrvatske

Program Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI) održao je 22. januara radionicu o načinima korištenja sudskih arhiva MKSJ-a i Mehanizma za više od 20 nastavnika povijesti iz Hrvatske.

Radionica je organizovana u saradnji sa SENSE Centrom za tranzicijsku pravdu iz Pule, Evropskim udruženjem nastavnika i profesora istorije (EUROCLIO) i Hrvatskom udrugom nastavnika povijesti. Podršku ovom događaju takođe su pružili nastavnici povijesti iz drugih država sa područja bivše Jugoslavije. Oni su ranije učestvovali u radionicama, te su sada podijelili iskustva i izazove sa kojima su se, držeći predavanja o sukobima devedesetih, susretali u svojim državama.

Radionica, koju su vodile koorinatorka PMI-ja Rada Pejić-Sremac i koordinatorka za rad sa mladima Anisa Sućeska, bila je usredotočena na to kako nastavnici povijesti mogu najbolje upotrebiti sudski utvrđene činjenice pri stvaranju obrazovnog materijala vezanog za sukobe devedesetih u bivšoj Jugoslaviji. Naredna radionica planirana je za mart ove godine.

Obuke o korištenju arhiva MKSJ-a i Mehanizma za nastavnike povijesti dio su šireg PMI-ja koji velikodušno podržava Evropska Unija. Aktivnosti PMI-ja u Hrvatskoj podržava Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske.

Cilj PMI-ja je da unaprijedi znanje i razumijevanje građana i lokalnih zajednica u zemljama bivše Jugoslavije o zločinima počinjenim u sukobima 1990-ih godina, na osnovu predmeta MKSJ-a i Mehanizma.