PMI započeo novi ciklus radionica za nastavnike istorije iz Bosne i Hercegovine

Mehanizam
Haag
PMI započeo novi ciklus radionica za nastavnike istorije iz Bosne i Hercegovine

Program Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI) održao je 17. septembra 2022. u radionicu o korišćenju arhiva MKSJ-a i Mehanizma za grupu od 25 nastavnika istorije/povijesti iz cele Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Evropskim udruženjem nastavnika i profesora istorije (EUROCLIO) i Informativim centrom o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Grada Sarajeva.

Radionica je održana je u prostorijama Informativnog centra u sarajevskoj Vijećnici sa ciljem da se nastavnici istorije obuče kako da pri stvaranju obrazovnog materijala vezanog za sukobe devedesetih u bivšoj Jugoslaviji na najbolji način koriste sudski utvrđene činjenice.

Pored nastavnika istorije i predstavnika PMI-a, u radionici je učestvovalo i 10 predstavnika udruženja nastavnika istorije iz drugih država nastalih raspadom bivše Jugoslavije. Zahvaljujući tome, učesnici su pitanje stvaranja obrazovnog materijala mogli da sagledaju iz šire regionalne perspektive.

Osim prilike da dodatno usavrše veštine u pogledu pretrage sudske arhive, nastavnici istorije su tokom radionica PMI-ja bili u prilici da unaprede znanje o događajima iz perioda ratova devedesetih, zločinima počinjenim u to vreme i sudskim činjenicama utvrđenim o tim zločinima pred MKSJ-om i Mehanizmom. Po završetku obuke, nastavnici i profesori steći će veću stručnost za pripremu činjenično utemeljenih i inspirativnih predavanja o nedavnoj prošlosti regiona, koristeći dokumenate i sudski utvrđene činjenice iz predmeta MKSJ-a i Mehanizma.

Od 2019. do danas, više od 500 nastavnika istorije iz područja bivše Jugoslavije učestvovalo je na takvim radionicama PMI-a. Koristeći znanje stečeno tokom radionica PMI-a, nastavnici su pripremili više od 350 lekcija za učenike srednjih škola. U nekim državama, to je predstavljalo istorijski pomak i uspostavilo je nove platforme za različite lokalne i regionalne inicijative u korišćenju nasleđa MKSJ-a i Mehanizma u obrazovne svrhe.

Obuke o korištenju arhiva MKSJ-a i Mehanizma za nastavnike istorije/povijesti deo su šireg PMI-ja koji podržava Evropska unija. Cilj PMI-ja je da unapredi znanje i razumevanje građana i lokalnih zajednica u zemljama bivše Jugoslavije o zločinima počinjenim tokom sukoba 1990-ih godina, na osnovu sudskih predmeta MKSJ-a i Mehanizma.