PMI započeo drugi ciklus radionica za nastavnike istorije iz Prištine

Mehanizam
Haag
 PMI započeo drugi ciklus radionica za nastavnike istorije iz Prištine

Program Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI) je 4. marta 2023. održao online radionicu o korišćenju arhiva MKSJ i Mehanizma za grupu od 30 nastavnika istorije iz Prištine. Ovom radionicom PMI je započeo drugi ciklus radionica za nastavnike istorije iz Prištine, od početka projekta u januaru 2019.

Radionica, koju su vodile koordinatorka PMI-ja, Rada Pejić-Sremac i koordinatorka PMI-a za rad s mladima Anisa Sućeska, organizovana je u saradnji sa Udruženjem nastavnika istorije Kosova i Evropskim udruženjem nastavnika istorije (EUROCLIO). Cilj radionice bio je da se nastavnici obuče kako da efikasno koriste sudski utvrđene činjenice prilikom kreiranja obrazovnog materijala vezanog za sukobe devedesetih u bivšoj Jugoslaviji.

Kako bi pružio regionalnu perspektivu tokom svojih radionica, PMI blisko sarađuje sa udruženjima nastavnika iz cijele bivše Jugoslavije. Na današnjoj radionici učestvovalo je i deset predstavnika udruženja iz drugih država. Oni su podijelili svoja iskustva, uključujući i neke od izazova s kojima se susreću, držeći predavanja o sukobima iz devedesetih u svojim zemljama.

Tokom današnje radionice, treneri i predstavnici udruženja iz drugih država su radili sa učesnicima na pripremi predavanja i obrazovnih planova za srednjoškolce, koristeći svjedočanstva i drugi materijal iz digitalnih arhiva MKSJ-a i Mehanizma.

Obuke o korištenju arhiva MKSJ-a i Mehanizma za nastavnike istorije dio su šireg PMI-a, koji podržava Evropska unija.

Cilj PMI-a programa je da unapredi znanje i razumijevanje građana i lokalnih zajednica u zemljama bivše Jugoslavije o zločinima počinjenim tokom sukoba devedesetih, na osnovu sudskih predmeta MKSJ-a i Mehanizma.