PMI učestvovao na međunarodnoj konferenciji Heroine Srebrenice

Mehanizam
Haag
PMI učestvovao na međunarodnoj konferenciji Heroine Srebrenice

Koordinatorka Programa Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI) učestvovala je 10. jula 2022. u panel diskusiji pod nazivom „Sudsko nasleđe“, održanoj u okviru međunarodne konferencije Heroine Srebrenice. Konferencija je održana u Potočarima, Srebrenica, u organizaciji Centra za postkonfliktna istraživanja (PCRC), Memorijalnog centra Srebrenica i Pokreta „Majke enklava Srebrenica i Žepa“. Nova predsednica Mehanizma, sutkinja Graciela Gatti Santana, održala je završni govor na konferenciji.

Tokom svog nastupa, koordinatorka PMI-ja Rada Pejić-Sremac govorila je o važnom doprinosu žena radu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Mehanizma. Ukazujući na različite uloge koje su žene imale u sudskom procesu, gospođa Pejić-Sremac je naglasila njihov doprinos u svojstvu svedokinja, ukazujući na širok opseg iskaza žena datih pred MKSJ-om i Mehanizmom. U tom pogledu, ona je naglasila da su žene svedočile u svojstvu novinarki, ekspertkinja, očevidaca i preživelih zločina počinjenih tokom sukoba devedesetih u regionu bivše jugoslavije.

Gospođa Pejić-Sremac je izrazila zahvalnost i divljenje ženama koje su preživele genocid u Srebrenici i o svojim patnjama hrabro svedočile pred MKSJ-om i Mehanizmom. Ona je podsetila da žene nisu patile samo kao direktne žrtve genocida u Srebrenici, već i tako što su ostale bez svojih najbližih muških rođaka – sinova, muževa, očeva i braće.

Na panelu „Sudsko nasleđe“ učestvovala je i Laurel Baig, viša pravna zastupnica u Tužilaštvu Mehanizma, koja je govorila o ulozi Tužilaštva u procesuiranju zločina seksualnog nasilja. U disusiji su još učestvovale i predsednica udruženja „Žene Podrinja“ Bratunac Šuhra Sinanović, profesorka sa Columbia univerziteta Tanya Domi, kao i državna tužiteljica Tužilaštva BiH Diana Kajmaković i predsednica udruženja „Vive žene“ iz Tuzle Jasna Zečević.

Učešće na konferenciji Heroine Srebrenice deo je nastojanja PMI-ja da podrži projekte organizacija civilnog društva koje se bave tranzicionom pravdom u regionu bivše Jugoslavije.

Cilj rada PMI-ja je da unapredi znanje i razumevanje građana i zajednica u državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije o zločinima počinjenim u tom regionu tokom sukoba 1990-ih, na temelju predmeta vođenih pred MKSJ-om i Mehanizmom. PMI podržavaju Evropska Unija i Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske.