PMI organizovao tribinu o zločinima u Ahmićima

Sekretarijat
Ahmići
PMI organizovao tribinu o zločinima u Ahmićima

Program Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI) danas je organizovao panel diskusiju pod nazivom "Utvrđene činjenice nasuprot veličanja zločina." Panel diskusija je održana u Ahmićima, u Bosni i Hercegovini (BiH,) u saradnji sa Udruženjem građana žrtava rata 92-95 “16. APRIL Ahmići" i Memorijalnim centrom Sarajevo. Bio je to jedan u nizu događaja u okviru obilježavanja 31. godišnjice masakra u Ahmićima, masovnog ubistva više od 100 civila bosanskih Muslimana od strane pripadnika Hrvatskog vijeća obrane 16. aprila 1993. godine.

Panel su uvodnim riječima otvorili Armin Ahmić, predsjednik Udruženja građana žrtava rata 92-95 “16. APRIL Ahmići“ i Ahmed Kulanić, direktor Memorijalnog centra Sarajevo. Nakon njihovog obraćanja uslijedila je video poruka Kennetha Scotta, bivšeg tužioca Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), koji je intenzivno radio na predmetima povezanim sa zločinima u Ahmićima.

Na panelu, koji je moderirao Nemanja Stjepanović, istraživač PMI, učestvovala su četiri učesnika i učesnice, koji su izneli svoje viđenje u vezi sa temom razgovora.

O svom ratnom iskustvu i novom talasu negiranja i veličanja ratnih zločinaca u BiH govorio je Adnan Zec, preživjeli zločina u Ahmićima i član Udruženja građana žrtava rata 92-95 “16. APRIL Ahmići”.

Branka Vierda, stručnjakinja za tranzicijsku pravdu iz Hrvatske, podijelila je stavove o javnom mnijenju u Hrvatskoj u vezi sa zločinima u BiH, uključujući i one počinjene u Ahmićima, ističući da preko 80 posto mladih u Hrvatskoj nije upoznato sa onim što se dogodilo u Ahmićima.

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida iz BiH, razgovarao je o relativizaciji zločina u BiH i širem regionu, nudeći strategije za suzbijanje ovakvih tendencija, s posebnim osvrtom na zločine u Ahmićima.

Margareta Blažević, programska službenica Inicijative mladih za ljudska prava (Inicijatva) iz Hrvatske, rekla je da su zločini koje je hrvatska strana počinila u BiH okruženi tišinom. Dodala je da se u javnosti vlada prešutkivanje te teme, pa čak i otpor svakom razgovoru. Kao ilustraciju navela je da su uništena dva bilborda posvećena sećanju na zločin u Ahmiće, koje je Inicijativa postavila – jedan u Zagrebu, a drugi na ulazu u Ahmiće, oba u roku od samo nekoliko sati.

Tokom diskusije, Nemanja Stjepanović je kao moderator predstavio sudski utvrđene činjenice od strane MKSJ-a, naglašavajući važnost činjenične tačnosti u istorijskim narativima. Događaj je završen promišljanju suprotstavljanja relativizaciji poricanja zločina i podsticanju dijaloga za efikasno rješavanje trauma iz prošlosti.

Ovaj događaj je dio napora PMI da podrži projekte i događaje koje provode udruženja žrtava.

Cilj rada PMI je da unaprijedi znanje i razumijevanje građana i zajednica u državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije o zločinima počinjenim u tom regionu tokom sukoba 1990-ih, na temelju predmeta vođenih pred MKSJ i Mehanizmom. PMI finansijski podržava Evropska unija.