PMI održao radionicu za nastavnike istorije u Zenici

Sekretarijat
Zenici
PMI održao radionicu za nastavnike istorije u Zenici

Program Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI) održao je 10. juna 2023. radionicu o načinima korištenja sudskih arhiva MKSJ-a i Mehanizma za više od 20 nastavnika istorije iz Zeničko-dobojskog kantona u Bosni i Hercegovini.

Radionica je održana u Zenici u saradnji sa Evropskim udruženjem nastavnika istorije (EuroClio) i Pedagoškim zavodom Zenica. Cilj radionice bio je da se nastavnici obuče kako da efikasno koriste sudski utvrđene činjenice i dokazni materijal prilikom kreiranja obrazovnog materijala vezanog za sukobe devedesetih u bivšoj Jugoslaviji.

Osim nastavnika iz Zeničko-dobojskog kantona, u radionici je učestvovalo i deset nastavnika istorije iz udruženja iz regiona bivše Jugoslavije, što je omogućilo sagledavanje pitanja nastave istorije iz šire regionalne pperspektive.

Od 2019. do danas, više od 500 nastavnika istorije iz područja bivše Jugoslavije učestvovalo je na radionicama PMI. Osim prilike da dodatno usavrše veštine u pogledu pretrage sudske arhive, nastavnici istorije su tokom radionica PMI bili u prilici da unaprede svoje znanje o događajima iz perioda ratova devedesetih, zločinima počinjenim u to vreme i sudskim činjenicama utvrđenim o tim zločinima pred MKSJ i Mehanizmom. 

Po završetku obuke, nastavnici i profesori steći će veću stručnost za pripremu činjenično utemeljenih i zanimljivih predavanja o nedavnoj prošlosti regiona, koristeći dokumenate i sudski utvrđene činjenice iz predmeta MKSJ-a i Mehanizma. Do sada, nastavnici koji su učestvovali u radionicama PMI pripremili su i predavali više od 350 lekcija za srednjoškolce na osnovu znanja dobijenog tokom radionica.

Obuke o korišćenju arhiva MKSJ i Mehanizma za nastavnike istorije deo su šireg PMI, koji podržava Evropska unija.

Cilj rada PMI je poboljšanje znanja i razumevanja građana i zajednica u zemljama bivše Jugoslavije o zločinima počinjenim tokom sukoba 1990-ih, na osnovu sudskih predmeta MKSJ-a i Mehanizma.