PMI je ugostio jednonedeljnu studijsku posete istoričara Muzeja 90-ih iz Srbije

Sekretarijat
The Hague
PMI je ugostio jednonedeljnu studijsku posete istoričara Muzeja 90-ih iz Srbije

Program Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI) ugostio je dvoje istoričara, Sanju Radović iz Srbije i Filipa Kuzmana iz Crne Gore, koji predstavljaju Muzej 90-ih iz Srbije. Planirano je da Muzej 90-ih otvori svoja vrata 2025. godine, a pilot projektna izložba "Lavirint devedesetih" već je pokrenuta 2023. godine. Ova izložba bi trebala obići zemlje širom regiona 2024. godine.

Jednonedeljna studijska poseta imala je za cilj da unapredi njihove veštine u istraživanju arhivske građe MKSJ-a i Mehanizma, koje mogu koristiti u planiranim budućim izložbama Muzeja 90-ih. Osim toga, poseta je podstakla diskusije o inovativnim načinima integracije sudskog materijala u muzejske izložbe s fokusom na sukobe iz 1990-ih.

Tokom posete, PMI je održao radionicu fokusiranu na efikasne tehnike pretraživanja i korištenje sudske baze podataka. Tim PMI-ja, uključujući koordinatorku Radu Pejić-Sremac, istraživača Nemanju Stjepanovića i video producentkinju Natašu Damnjanović, je predstavio svoj rad koristeći bazu podataka. Oni su predstavili svoje uspešne kampanje na društvenim mrežama koje obilježavaju godišnjice zločina koje su procesuirali MKSJ ili Mehanizam i online izložbe koje govore sudski utrđenim činjenicama o sukobima u bivšoj Jugoslaviji. Naglasili su da se sve video produkcije PMI-ja oslanjaju isključivo na informacije iz arhiva MKSJ-a i Mehanizma, uključujući presude, dokazne predmete kao što su audio i video materijali i iskaze svedoka iz sudnica.

Također su naglasili da je politika vodilja PMI-ja pri kreiranju sadržaja na društvenim mrežama, za obilježavanje godišnjica zločina za koje su presudili MKSJ i Mehanizam, odavanje počasti žrtvama. Kao rezultat toga, mnogi video snimci sadrže iskaze žrtava koji su svedočili na sudu, pokazujući njihovu hrabrost da govore o ovim često duboko traumatičnim događajima i na taj način dajući ljudsko lice sudskim procesima. Ovaj pristup ne samo da humanizuje sudske procese, već ga gostujući istoričari smatraju i najprikladnijim metodom i odražava se i u njihovom radu.

Pored toga, istraživači su imali priliku da se sastanu sa predstavnikom Tužilaštva, Iainom Reidom, koji im je predočio dokaze korištene u predmetima vezanim za Sarajevo i Srebrenicu. Iain Reid je objasnio da zbirka dokaza Tužilaštva sadrži 9,3 miliona stranica dokumenata, 9.500 video zapisa, 4.000 diskova i 14.000 artefakata. Nakon prezentacije, istraživači su posetili arhivski depo Tužilaštva gde su imali priliku da vide neke od vednih dokumenata i artefakata sadržanih u ovoj zbirci.

Angažman PMI-ja s muzejima i umetnicima iz bivše Jugoslavije deo je napora Programa da podrži organizacije i projekte koji koriste arhive MKSJ-a i Mehanizma prilikom predstavljanja događaja iz sukoba iz 1990-ih.

Cilj rada PMI je da unapredi znanje i razumevanje građana i zajednica u državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije o zločinima počinjenim u tom regionu tokom sukoba 1990-ih, na temelju predmeta vođenih pred MKSJ i Mehanizmom. PMI finansijski podržava Evropska Unija.