Nova predsjednica Mehanizma, sudija Graciela Gatti Santana, učestvovala u komemoraciji povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici

Predsednik
Haag
Predsjednica Gatti Santana
Predsjednica Gatti Santana

Predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), sudija Graciela Gatti Santana, danas je završila svoju posjetu Bosni i Hercegovini, gdje je učestvovala u nizu događaja u okviru komemoracije povodom dvadeset sedme godišnjice genocida u Srebrenici.

Juče, 11. jula, predsjednica je, zajedno s većim brojem visokih međunarodnih i domaćih  zvaničnika, učestvovala u službenoj komemorativnoj ceremoniji održanoj u Memorijalnom centru Srebrenica u  Potočarima, u Bosni i Hercegovini. U govoru koji je održala na toj ceremoniji, predsjednica Gatti Santana je rekla: “[I]me ‘Srebrenica’ nosi takvu težinu i toliki značaj da ga znaju ljudi širom svijeta. Ono budi cijeli raspon sjećanja i emocija koje čovjeka mogu podići iz najvećih dubina očaja, sve do istinskog vjerovanja u ljudski duh i nadu u budućnost.”

Predsjednica Gatti Santana je zatim istakla ulogu Mehanizma u očuvanju dragocjenog naslijeđa Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), naglasivši koliko je važno da se podijeli znanje o onome što se desilo za vrijeme sukoba u regionu devedestih godina prošlog vijeka. U tom smislu, ona je rekla: “Uostalom, ako zaboravimo prošlost, osuđeni smo na to da je ponovimo.” Nakon ceremonije, predsjednica je odala poštu žrtvama genocida u Srebrenici položivši cvijet u njihovu čast.

Za vrijeme posjete Bosni i Hercegovini, predsjednica Gatti Santana je također održala završni govor na međunarodnoj konferenciji “Heroine Srebrenice”, održanoj 10. jula u Memorijalnom centru Srebrenica. Ovo je prva konferencija te vrste, kojom se odaje počast ženama koje su preživjele genocid u Srebrenici.

Danas je u Sarajevu predsjednica Gatti Santana učestvovala u diplomatskom brifingu čiji je domaćin bila Ingrid Macdonald, rezidentni koordinator Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini. Predsjednica je diplomatama akreditovanim u Bosni i Hercegovini i predstavnicima međunarodnih organizacija podnijela izvještaj o aktuelnim aktivnostima i prioritetima Mehanizma. Poslije podne je posjetila Informativni centar o MKSJ, koji se nalazi u sarajevskoj Gradskoj vijećnici.

Predsjednica se tokom svoje posjete Bosni i Hercegovini također sastala s većim brojem visokih zvaničnika, predstavnicima grupa žrtava, i drugima.

Ovo je prva posjeta predsjednice Gatti Santana području bivše Jugoslavije od preuzimanja predsjedničke dužnosti u Mehanizmu 1. jula 2022.