Nizozemske vlasti okončale kaznenu istragu smrti Slobodana Praljka

Mehanizam
Haag
Nizozemske vlasti okončale kaznenu istragu smrti Slobodana Praljka

Državno odvjetništvo u Den Haagu danas je objavilo izvješće o smrti Slobodana Praljka, jednog od šestorice žalitelja u predmetu Prlić i drugi pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i zaključilo da nije utvrđeno počinjenje kaznenih djela u vezi s tim incidentom. Odvjetništvo je također o rezultatima obavijestilo Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove (Mehanizam), kao instituciju nasljednicu MKSJ-a.

Slobodan Praljak počinio je samoubojstvo 29. studenog 2017. tako što je popio izvjesnu tekuću supstancu u sudnici tijekom javnog izricanja žalbene presude MKSJ-a u tom predmetu. Odmah mu je ukazana medicinska pomoć na MKSJ-u i prebačen je u bolnicu HMC Westeinde u Den Haagu gdje je ubrzo poslije toga preminuo. Odmah nakon tog incidenta, MKSJ je podnio zamolbu Državnom odvjetništvu u Den Haagu da provede kaznenu istragu. Nizozemske vlasti istražile su dva moguća kaznena djela prema nizozemskom zakonu, posjedovanje zabranjene supstance temeljem Zakona o lijekovima, i mogućnost pomaganja u samoubojstvu.

Kako je navedeno u izvješću Državnog odvjetništva u Den Haagu, u odnosu na prvo navedeno kazneno djelo, istragom je utvrđeno da je Slobodan Praljak popio smrtonosnu dozu kalij-cijanida rastvorenog u vodi. Međutim, posjedovanje te supstance nije kažnjivo po nizozemskom Zakonu o lijekovima. U vezi s navodnim kaznenim djelom pomaganja Praljku u samoubojstvu, nizozemske vlasti su provele temeljitu istragu o tome kako je Praljak nabavio dotičnu supstancu. Istraga je uključivala saslušanje svjedoka, pregledanje snimki načinjenih u Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih naroda i u prostorijama MKSJ-a, pretres prostorija u kojima je Praljak boravio, kao i pregled dokumenata i nosača podataka. To nije dovelo do uvjerljivih zaključaka o tome kako je Slobodan Praljak došao do te supstance. Međutim, ne može se isključiti da je Slobodan Praljak imao otrov u posjedu već duže vremena, imajući u vidu da i mala količina te supstance predstavlja smrtonosnu dozu i da se ona može čuvati u suhom obliku tijekom dužeg razdoblja.

Osim kaznene istrage nizozemskih vlasti, MKSJ je 1. prosinca 2017. započeo neovisnu administrativnu istragu u vezi s tim incidentom, koja se usredotočila na adekvatnost pravnog okvira MKSJ-a te njegove politike poslovanja i toga u kojoj mjeri su relevantne procedure primijenjene. Ta istraga, koju je vodio sudac Hassan B. Jallow, predsjednik Vrhovnog suda Gambije, okončana je 29. prosinca 2017. Prema nalazima te istrage, nije došlo do propusta ili nepoštovanja procedure u pravnim okvirima MKSJ-a kad je riječ o postupanju prema pritvorenicima u Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih naroda i u prostorijama MKSJ-a. Istraga je pokazala da su zaposlenici Pritvorske jedinice, osoblje osiguranja i drugo osoblje MKSJ-a poštovali pravne okvire MKSJ-a u vezi s postupanjem prema Slobodanu Praljku. Ta istraga je, međutim, rezultirala nizom preporuka s ciljem da se poveća vjerojatnost pronalaženja sličnih supstanci u budućnosti.

Nakon zatvaranja MKSJ-a 31. prosinca 2017., Mehanizam je razmotrio i primijenio veliku većinu preporuka navedenih u istrazi i izdao javnu redigiranu verziju tog izvješća 9. ožujka 2018.