MKSR obeležava svoju 20. godišnjicu i slavi svoje nasleđe

Predsednik
Arusha, Haag
ICTR, Arusha, Tanzania

Ove nedelje Međunarodni krivični sud za Ruandu (MKSR) obeležava 20. godišnjicu svog osnivanja. Proslava je započela juče i biće okončana memorijalnim skupom koji će se održati u subotu, 8. novembra 2014. u Aruši, Tanzanija.

MKSR je osnovan pre 20 godina na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 955 (1994). Od 1. jula 2012. godine, s obzirom da se MKSR približava okončanju svog mandata, Mehanizam za međunarodne krivične sudove (Mehanizam), osnovan na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1966 (2010), preuzeo je rezidualne funkcije MKSR, među kojima su izvršenje kazni MKSR i eventualna suđenja optuženima koji su u bekstvu. Mehanizam je odgovoran za vođenje i očuvanje obimne arhive MKSR, kao i za očuvanje njegovog nasleđa nakon što MKSR zatvori vrata.

Predsednik MMKS i MKSJ, sudija Theodor Meron istakao je da “je doprinos MKSR okončanju nekažnjivosti za masovna kršenja međunarodnog humanitarnog prava neprocenjiv. Među prioritetima Mehanizma u narednim godinama je i da obezbedi da izvanredno nasleđe MKSR nastavi da živi, kao i da njegovi arhivi budu dostupni ne samo pravnim stručnjacima, već i široj javnosti u Ruandi i celom svetu”.

Svečanost povodom obeležavanja 20. godišnjice održaće se 8. novembra u Aruši, Tanzanija, a prisustvovaće joj, osim sudije Merona, predsednik MKSR Vagn Joensen, tužilac MKSR i MMKS Hassan B. Jallow, sekretar MKSR Bongani Majola, sekretar MKSJ i MMKS John Hocking, uz više visokih zvanica, među kojima su i pravni savetnik Ujedinjenih nacija, ministar spoljnih poslova Tanzanije, kao i zvaničnici vlada Ruande i Tanzanije. Ovi zvaničnici, zajedno s predstavnicima žrtava i udruženjima zaposlenih osvrnuće se na nasleđe i dostignuća MKSR tokom proteklih 20 godina. Sekretar MKSR će javnosti predstaviti novi vebsajt posvećen nasleđu MKSR, kao i specijalni prigodni video snimak.

Tokom nedelje koja prethodi centralnoj svečanosti održaće se više skupova povodom obeležavanja godišnjice MKSR, između ostalih i 7. kolokvijum međunarodnih tužilaca koji se održava u Aruši, Tanzanija 4. i 5. novembra. Ovaj skup će okupiti više od stotinu eminentnih međunarodnih i nacionalnih tužilaca, kao i predstavnike nevladinih organizacija i akademske zajednice. Kolokvijum pod nazivom “Krivično gonjenje za međunarodne zločine na nacionalnom nivou: izazovi i očekivanja”, baviće se sve većom ulogom nacionalnih sudova u krivičnom gonjenju za međunarodne zločine. U svom uvodnom izlaganju tužilac Jallow naglasio je da je tokom protekle dve decenije MKSR bio deo “globalnih nastojanja ka ostvarenju pravde i pozivanju na odgovornost u okviru mreže međunarodnih sudova koja je dovela do velike ekspanzije međunarodne sudske prakse (…)”. Govorio je o potrebi da se preostalih devet optuženih koji su u bekstvu izvede pred lice pravde i izneo uverenje da “MMKS i međunarodna zajednica neće posustati već će intenzivirati svoje napore kako bi se obezbedilo njihovo hapšenje i pozivanje na odgovornost, bez obzira koliko vremena za to bude potrebno”.

Osim toga, u Aruši će se 6. i 7. novembra održati dvodnevni Simpozijum o nasleđu MKSR, na kojem će se okupiti brojni zvaničnici MKSR, MKSJ i MMKS, kao i predstavnici drugih međunarodnih organizacija i vlasti zemlje domaćina kako bi razmatrali različite aspekte nasleđa MKSR. Teme o kojima će se razgovarati uključuju standarde pravičnih međunarodnih suđenja i pritvora, izgradnju kapaciteta nacionalnih pravosuđa i outreach aktivnosti, krivično gonjenje za zločine seksualnog nasilja, kao i razvoj sistema odbrane na međunarodnim krivičnim sudovima. Jedan od glavnih govornika na Simpozijumu biće sekretar MMKS i MKSJ John Hocking. Osvrćući se na godišnjicu MKSR on je izjavio, “Skoro pred zatvaranjem, MKSR je relevantan danas kao što je bio i pre 20 godina, u svitanje savremenog međunarodnog pravosuđa. Njegovo nasleđe nastavlja da raspiruje globalnu želju za ostvarivanjem pravde, utire put nacionalnim i međunarodnim sudovima i rasplamsava srca žrtava.”

Takođe u novembru, nakon ovih skupova, MKSR će Vladi Ruande predati rukovođenje Informaciono-dokumentacionim centrom, koji se nalazi u Kigaliju, Ruanda.  Osim toga, vebsajt posvećen nasleđu MKSR biće zvanično pokrenut kasnije tokom godine i predstavljen u Hagu i Njujorku.