MIP pokreće novi ciklus radionica za nastavnike istorije u Severnoj Makedoniji

Mehanizam
Haag
MIP pokreće novi ciklus radionica za nastavnike istorije u Severnoj Makedoniji

Program Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI) održao je 19. marta radionicu o korištenju arhiva MKSJ-a i Mehanizma za više od 20 nastavnika istorije iz cijele Sjeverne Makedonije.

Radionica, koju je vodila koordinatorka PIM-a, Rada Pejić-Sremac, organizovan je u saradnji sa Udruženjem nastavnika istorije Severne Makedonije (ANIM) i Evropskim udruženjem nastavnika i profesora istorije (EUROCLIO). Cilj ove radionice je bio da obuči nastavnike koji su učestvovali, kako da efikasno koriste sudski utvrđene činjenice prilikom kreiranja obrazovnog materijala koji se odnosi na sukobe iz 90-ih godina u bivšoj Jugoslaviji.

Kroz ove radionice, nastavnici historije ne samo da unapređuju svoje vještine u istraživanju sudskih arhiva, već i proširuju svoja znanja o događajima iz sukoba iz 90-ih, počinjenim zločinima i presudama za te zločine pred MKSJ-om i Mehanizmom. Nakon radionice, nastavnici i edukatori su spremni da razvijaju zanimljiva predavanja o nedavnoj prošlosti regiona, koristeći dokumente i sudski utvrđene činjenice iz predmeta MKSJ i Mehanizma.

Pored nastavnika istorije koji su učestvovali iz Sjeverne Makedonije, radionici se pridružilo i 10 predstavnika udruženja nastavnika istorije iz cijele bivše Jugoslavije, koji su pružili vrijednu regionalnu perspektivu u kreiranju edukativnih materijala.

Obuke o korišćenju arhiva MKSJ-a i Mehanizma za nastavnike istorije/povijesti dio su šireg PMI-ja koji velikodušno podržavaju Evropska Unija i Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske. Cilj PMI-ja je da unaprijedi znanje i razumijevanje građana i lokalnih zajednica u zemljama bivše Jugoslavije o zločinima počinjenim u sukobima 1990-ih godina, na osnovu predmeta MKSJ-a i Mehanizma.