MIP počinje novi ciklus radionica za nastavnike istorije u Crnoj Gori

Mehanizam
Haag
MIP počinje novi ciklus radionica

Program Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobom (PMI) održao je 9. oktobra radionicu o načinima korištenja sudskih arhiva MKSJ-a i Mehanizma za više od 20 nastavnika istorije iz Crne Gore.

Bila je to 15. u nizu radionica PMI-ja na temu obuke nastavnika istorije o tome kako na najbolji način koristiti sudski utvrđene činjenice pri stvaranju obrazovnog materijala vezanog za sukobe devedesetih u bivšoj Jugoslaviji.

Osim prilike da dodatno usavrše vještine u pogledu pretrage sudske arhive, nastavnici istorije su tokom radionica PMI-ja bili u prilici da unaprijede svoje znanje o događajima iz perioda ratova devedesetih, zločinima počinjenim u to vrijeme i sudskim činjenicama utvrđenim o tim zločinima pred MKSJ-om i Mehanizmom. Po završetku obuke, nastavnici i profesori steći će veću stručnost za pripremu činjenično utemeljenih i zanimljivih predavanja o nedavnoj prošlosti regije, koristeći dokumenate i sudski utvrđene činjenice iz predmeta MKSJ-a i Mehanizma.

Današnja radionica organizovana je u okviru zajedničke inicijative PMI-ja, Evropskog udruženja nastavnika i profesora istorije (EUROCLIO) i udruženja nastavnika i profesora iz zemalja bivše Jugoslavije. Događaj je organizovan uz podršku Udruženja nastavnika istorije Crne Gore – HIPMONT.

Obuke o korišćenju arhiva MKSJ-a i Mehanizma za nastavnike dio su šireg PMI-ja koji velikodušno podržavaju Evropska Unija i Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske. Cilj PMI-ja je da unaprijedi znanje i razumijevanje građana i lokalnih zajednica u zemljama bivše Jugoslavije o zločinima počinjenim u sukobima 1990-ih godina, na osnovu predmeta MKSJ-a i Mehanizma.