MIP održao predavanje za učesnike projekta “Pravi heroji”

Sekretarijat
The Hague
MIP održao predavanje za učesnike projekta “Pravi heroji”

Predstavnik Programa Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI) održao je 24. februara 2024. online predavanje za grupu od 15 mladih iz Srbije. Predavanje je održano u okviru istraživačkog projekta “Pravi heroji” koji sprovodi Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije (YIHR). Cilj projekta je istraživanje i promocija priča o ljudima koji su se tokom ratova devedesetih suprotstavili dominantnim ratnim politikama.

Tokom predavanja, istraživač PMI Nemanja Stjepanović predstavio je dokazni materijal iz arhiva Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), koji bi mogao biti od koristi za implementaciju projekta „Pravi heroji“. Stjepanović je učesnike projekta upoznao sa alatkama za pretragu Baze objedinjenih sudskih spisa Mehanizma, kako bi mogli da pronađu relevantne sudski utvrđene činjenice i dokazni materijal.

Današnje predavanje deo je nastojanja PMI da podrži projekte i aktivnosti organizacija civilnog društva koje se bave tranzicionom pravdom u regionu bivše Jugoslavije.

Cilj rada PMI je da unapredi znanje i razumevanje građana i zajednica u državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije o zločinima počinjenim u tom regionu tokom sukoba 1990-ih, na temelju predmeta vođenih pred MKSJ i Mehanizmom. PMI finansijski podržava Evropska Unija.