MIP nastavlja sa radionicama za nastavnike povijesti iz Hrvatske

Mehanizam
Haag
Gradonačelnik Pule, profesor Filip Zoričić
Gradonačelnik Pule, profesor Filip Zoričić

Program Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI) održao je 30. aprila radionicu o načinima korištenja sudskih arhiva MKSJ-a i Mehanizma za nastavnike povijesti iz Hrvatske.

Radionica je organizovana u saradnji sa Hrvatskom udrugom nastavnika povijesti, Evropskim udruženjem nastavnika i profesora povijesti (EUROCLIO) i SENSE Centrom za tranzicijsku pravdu iz Pule, a otvorio ju je gradonačelnik Pule, profesor Filip Zoričić. On je izrazio podršku nastojanju da se na ovaj način stvori okvir za podučavanje mladih o prošlosti. U radionici su takođe učestvovali nastavnici povijesti/istorije iz drugih država sa područja bivše Jugoslavije, koji su sa ostalim učesnicima podijelili iskustva i izazove sa kojima su se, držeći predavanja o sukobima devedesetih, susretali u svojim državama.

Radionica, koju su vodile koorinatorka PMI-ja Rada Pejić-Sremac i koordinatorka za rad sa mladima Anisa Sućeska, bila je usredotočena na to kako nastavnici povijesti mogu najbolje upotrijebiti sudski utvrđene činjenice pri stvaranju obrazovnog materijala vezanog za sukobe devedesetih u bivšoj Jugoslaviji.

Nadovezujući se na obuku održanu u januaru ove godine, prisutni nastavnici su danas predstavili lekcije i obrazovne srednjoškolske planove za čiju su izradu koristili arhivski materijal MKSJ-a i Mehanizma. Koristeći iskaze svjedoka, fotografije, video materijale i dokumente uvrštene u dokaze tokom suđenja pred MKSJ-om i Mehanizmom, nastavnici su ukazali na više relevantnih tema vezanih za ratove devedesetih kojima bi se tokom nastave sa srednjoškolcima mogli baviti, poput razaranja kulturnog naslijeđa, prisilnog premiještanja, migracija ili stradanja djece u ratu.

Obuke o korišćenju arhiva MKSJ-a i Mehanizma za nastavnike povijesti/istorije dio su šireg PMI-ja koji podržava Evropska Unija. Današnju radionicu u Hrvatskoj podržalo je Ministarstvo spoljnih poslova Švicarske. Cilj PMI-ja je da unaprijedi znanje i razumijevanje građana i lokalnih zajednica u zemljama bivše Jugoslavije o zločinima počinjenim u sukobima 1990-ih godina, na osnovu predmeta MKSJ-a i Mehanizma.