MIP nastavlja sa radionicama za nastavnike istorije iz Crne Gore

Mehanizam
Haag
MIP nastavlja sa radionicama za nastavnike istorije iz Crne Gore

Program Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI) održao je danas online radionicu o načinima korištenja sudskih arhiva MKSJ-a i Mehanizma za više od 25 nastavnika istorije iz Crne Gore.

Bila je to druga ovogodišnja radionica PMI-ja za nastavnike iz Crne Gore. Održana je u okviru serije radionica i obuka za nastavnike istorije iz regiona bivše Jugoslavije, sa ciljem da se oni osposobe da na najbolji način koriste sudski utvrđene činjenice pri stvaranju obrazovnog materijala vezanog za sukobe devedesetih u regionu.

Današnja radionica organizovana je u saradnji sa Udruženjem nastavnika istorije Crne Gore (HIPMONT), Evropskim udruženjem nastavnika i profesora istorije (EUROCLIO) i drugim udruženjima nastavnika i profesora istorije/povijesti iz zemalja bivše Jugoslavije.

Nadovezujući se na obuku održanu u oktobru ove godine, prisutni nastavnici su danas predstavili lekcije i obrazovne planove za srednje škole za čiju su izradu koristili arhivski materijal MKSJ-a i Mehanizma. Koristeći iskaze svjedoka, fotografije, video materijale i dokumente uvrštene u dokaze tokom suđenja pred MKSJ-om i Mehanizmom, nastavnici su ukazali na više relevantnih tema vezanih za ratove devedesetih kojima bi se tokom nastave sa srednjoškolcima mogli baviti, poput artiljerijskog napada na Dubrovnik, prisilnih premještanja stanovništva ili stradanja djece u ratu.

Obuke o korišćenju arhiva MKSJ-a i Mehanizma za nastavnike istorije/povijesti dio su šireg PMI-ja koji velikodušno podržavaju Evropska Unija i Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske. Cilj PMI-ja je da unaprijedi znanje i razumijevanje građana i lokalnih zajednica u zemljama bivše Jugoslavije o zločinima počinjenim u sukobima 1990-ih godina, na osnovu predmeta MKSJ-a i Mehanizma.