MIP nastavlja ciklus radionica za nastavnike istorije u Srbiji

Mehanizam
Haag
MIP nastavlja ciklus radionica za nastavnike istorije u Srbiji

Program Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI) održao je 26. februara radionicu u Beogradu za nastavnike istorije o načinima korištenja sudskih arhiva MKSJ-a i Mehanizma.

Radionica, koju je vodila koordinatorka PMI-ja za rad sa mladima Anisa Sućeska, organizovana je u saradnji sa Udruženjem nastavnika istorije u Srbiji (UDI EUROCLIO) i Evropskim udruženjem nastavnika i profesora istorije (EUROCLIO), kao i sa udruženjima nastavnika i profesora iz drugih država nastalih raspadom bivše Jugoslavije. Cilj radionice bio je da se nastavnici istorije obuče kako da pri stvaranju obrazovnog materijala vezanog za sukobe devedesetih u bivšoj Jugoslaviji na najbolji način koriste sudski utvrđene činjenice.

Dvadesetak nastavnika iz Srbije učestvovalo je u pripremi lekcija za srednjoškolce, koristeći presude i iskaze svedoka iz predmeta pred MKSJ-om i Mehanizmom, kao i ostale materijale iz sudskih digitalnih arhiva. Primenjujući znanje i metodologiju sa radionice PMI-ja održane u avgustu prošle godine, učesnici su raspravljali o različitim mogućnostima za predavanja o sukobima, ali i o načinima na koje bi važne savremene teme mogle biti obrađene.

U nameri da učesnicima radionica predoči regionalnu perspektivu sukoba, PMI je razvio blisku saradnju sa udruženjima nastavnika istorije/povijesti iz šest država nastalih raspadom bivše Jugoslavije. Deset predstavnika udruženja iz tih država bili su predavači na radionici održanoj prošle subote. Oni su sa kolegama iz Srbije razmenili znanja i iskustva, imajući u vidu različite kontekste u sredinama iz kojih dolaze. Sa prisutnima su, takođe, podelili svoje znanje o korišćenju arhiva MKSJ-a i Mehanizma koje su stekli na ranijim radionicama PMI-ja u okviru ovog projekta.

Obuke o korištenju arhiva MKSJ-a i Mehanizma za nastavnike istorije/povijesti deo su šireg PMI-ja koji velikodušno podržavaju Evropska unija i Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske. Cilj PMI-ja je da unapredi znanje i razumevanje građana i lokalnih zajednica u zemljama bivše Jugoslavije o zločinima počinjenim u sukobima 1990-ih godina, na osnovu predmeta MKSJ-a i Mehanizma.