MIP nastavlja ciklus radionica za nastavnike istorije u Sjevernoj Makedoniji

Mehanizam
The Hague
MIP nastavlja ciklus radionica za nastavnike istorije u Sjevernoj Makedoniji

Dana 28. maja, Program Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI) održao je online radionicu o o načinima korištenja sudskih arhiva MKSJ-a i Mehanizma za 15 nastavnika istorije iz cijele Sjeverne Makedonije. Događaj je organizovan u saradnji sa Udruženjem nastavnika istorije Severne Makedonije (ANIM) i Evropskim udruženjem nastavnika i profesora istorije (EUROCLIO). Njegov cilj je bio da obuči nastavnike koji su učestvovali u tome kako da efikasno koriste sudski utvrđene činjenice prilikom kreiranja obrazovnog materijala koji se odnosi na sukobe iz 1990-ih u bivšoj Jugoslaviji.

Nadovezujući se na obuku održanu u martu ove godine, prisutni nastavnici su danas predstavili lekcije i obrazovne planove za srednje škole za čiju su izradu koristili arhivski materijal MKSJ-a i Mehanizma. Koristeći iskaze svjedoka, fotografije, video materijale i dokumente uvrštene u dokaze tokom suđenja pred MKSJ-om i Mehanizmom, nastavnici su ukazali na više relevantnih tema vezanih za ratove devedesetih kojima bi se tokom nastave sa srednjoškolcima mogli baviti, poput seksualnog nasilja kao ratnog zločina, prisilnih deportacija i migracija, te korištenja propagande tokom sukoba. Tokom radionice, učesnici su razgovarali o daljim mogućnostima razvijanja nastavnih materijala o konfliktima 90-tih, kao i relevantnim savremenim temama koje bi također mogle biti obrađene.

U namjeri da učesnicima radionica predoči regionalnu perspektivu sukoba, PMI je razvio blisku saradnju sa udruženjima nastavnika istorije/povijesti iz šest država nastalih raspadom bivše Jugoslavije. Deset predstavnika udruženja iz tih država bili su predavači na radionici održanoj danas. Oni su sa kolegama iz Sjeverne Makedonije razmijenili znanja i iskustva, imajući u vidu različite kontekste u sredinama iz kojih dolaze. Sa prisutnima su, također, podijelili svoje znanje o korišćenju arhiva MKSJ-a i Mehanizma koje su stekli na ranijim radionicama PMI-ja u okviru ovog projekta.

Kroz ove radionice, nastavnici istorije ne samo da unapređuju svoje vještine u istraživanju sudskih arhiva, već i proširuju svoja znanja o događajima iz sukoba iz 1990-ih, počinjenim zločinima i presudama za te zločine pred MKSJ i Mehanizmom. Nakon završetka obuke, bolje su opremljeni da razviju nastavne materijale zasnovane na činjenicama o nedavnoj prošlosti regiona, koristeći dokumente i sudski utvrđene činjenice iz predmeta MKSJ-a i Mehanizma.

Obuke o korištenju arhiva MKSJ-a i Mehanizma za nastavnike istorije čine dio šireg PIM-a, koji velikodušno podržavaju Evropska unija i švicarsko Federalno ministarstvo vanjskih poslova. Cilj MIP-a je poboljšati znanje i razumijevanje građana i zajednica u zemljama bivše Jugoslavije o zločinima počinjenim tokom sukoba 1990-ih, na osnovu slučajeva MKSJ-a i Mehanizma.