MIP holds conference and launches its Guide for History Teachers in Podgorica

Mehanizam
The Hague
Mechanism Information Program Launch of History Teach Guide

Program Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI) održao je 27. oktobra 2023. u Podgorici (Crna Gora) konferenciju pod nazivom „Sukobi devedesetih: Od sudnice do učionice – Činjenice utvrđene pred Tribunalom/Mehanizmom i njihovo korišćenje u obrazovanju“. Konferencija je organizovana u saradnji sa Evropskim udruženjem nastavnika istorije (EuroClio) i Udruženjem profesora istorije Crne Gore (HIPMONT).

Konferenciju je otvorio bivši ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović. On je naglasio važnost sprečavanja revizije istorije koju podstiču političke elite pod uticajem nacionalističkih narativa, kao i potrebu da se crnogorsko društvo bavi svojom prošlošću sa ciljem obezbeđivanja mirne budućnosti. Gospodin Radulović je tom prilikom izjavio: „Neophodno je stvoriti društveno-politički ambijent u kojem mladi ljudi mogu otvoreno razgovarati o događajima iz prošlosti bez osećaja krivice. Ovi procesi su sve samo ne laki. Stoga naučnici, kreatori obrazovnih politika, civilni sektor i svi mi moramo uložiti svoj društveni kapital kako bismo sprečili ponavljanje događaja iz prošlosti i promovisali evropske vrednosti mira i suživota.“

U svojim uvodnim rečima, direktor EuroClio-a Steven Stegers naglasio je važnost edukacije sa ciljem pripreme mladih za uključivanje u zahtevan dijalog o sukobima devedesetih na Balkanu. On je naglasio da će mladi na tom putu otkriti neprijatne činjenice o svojim zajednicama, ali da samo tako mogu doći do tačke međusobnog razumevanja i suočavanja sa bremenitom prošlošću. Gospodin Stegers je dodao sledeće: „Pošto samo društvo to često ne uspeva, nastavnici istorije se moraju obračunati sa netransparentnošću koju promovišu političari, javnost, a prisutna je i unutar porodica. Reč je o izazovnom procesu, ali samo konstruktivan pristup prošlosti može sprečiti sukobe u budućnosti“.

Nakon uvodne sesije, usledile su dve zanimljive panel diskusije. Prvi panel, koji je vodila koordinatorka PMI za mlade Anisa Sućeska, bavio se naporima PMI da sudsku dokumentaciju MKSJ i Mehanizma učini dostupnijom, naročito mladima. Ona je naglasila važnost korišćenja te dokumentacije za bolje razumevanje nedavne prošlosti regiona od strane prosvetnih radnika, kao i za podršku izgradnji mira i pomirenja na Balkanu. Na panelu su takođe učestvovali domaći eksperti za obrazovanje i kreatori politike iz Crne Gore, uključujući gospodina Radovana Popovića, zamenika direktora Zavoda za školstvo; gospodina Rada Vujovića, predsednika HIPMONT-a; i gospođu Daliborku Uljarević, izvršnu direktorku Centra za građansko obrazovanje. Njihovi nastupi bili su usmereni na izazove i mogućnosti uključivanja nasleđa MKSJ i Mehanizma u formalno obrazovanje.

Tokom drugog panela, predstavljen je Priručnik za nastavnike istorije o korištenju arhive MKSJ i Mehanizma (Priručnik). Osmišljen od strane PMI, u saradnji sa EuroClio i predstavnicima udruženja nastavnika iz cele bivše Jugoslavije, Priručnik je napisan sa ciljem da pomogne nastavnicima istorije u unapređivanju njihovog znanja i veština u korišćenju arhivskog materijala MKSJ i Mehanizma za kreiranje nastavnih planova o sukobima devedesetih u regionu.

Konferencija koja je okupila više od 60 učesnika deo je nastojanja PMI da obuči nastavnike istorije iz regiona bivše Jugoslavije kako da najbolji način upotrebe sudski utvrđene činjenice pri stvaranju obrazovnog materijala vezanog za sukobe devedesetih. Od početka projekta u januaru 2019, PMI je organizovao radionice kojima je prisustvovalo više od 600 nastavnika istorije iz regiona.

Cilj rada PMI, koji finansira Evropska unija, je poboljšanje znanja i razumevanja građana i zajednica u zemljama bivše Jugoslavije o zločinima počinjenim tokom sukoba 1990-ih, na osnovu sudskih predmeta MKSJ-a i Mehanizma.