Mehanizam zaključio daljinsku plenarnu sjednicu i usvojio disciplinski mehanizam za sudije

Mehanizam
Arusha, Haag
Code of conduct

Dana 9. aprila 2018. godine, sudije Međunarodnog rezidualnog Mehanizma za krivične sudove (Mehanizam) zaključile su plenarnu sjednicu koja je vođena bez ličnog prisustva, pismenim putem, a tokom koje su sudije razmatrale pitanja koja se tiču različitih pristupa sistema kontinentalnog i anglosaksonskog prava i usvojile izmjene i dopune Pravilnika o postupku i dokazima, koje će uskoro biti objavljene.

Tokom plenarne sjednice sudije su takođe usvojile izmjene Profesionalnog kodeksa sudija Mehanizma, dodavši mehanizam disciplinskog postupka za sudije Mehanizma. Sudija Theodor Meron, predsjednik Mehanizma, izjavio je sljedeće: “Smatram da su, usvajanjem ovog mehanizma disciplinskog postupka, sudije pokazale svoju opredijeljenost za to da se obezbijedi da Mehanizam bude na čelu razvoja najbolje međunarodne prakse u vezi sa sudijskom odgovornošću”.

Ovo je bila četvrta plenarna sjednica koju su sudije održale od osnivanja Mehanizma i treća plenarna sjednica koja je vođena bez ličnog prisustva, pismenim putem.

Na radnom spisku Mehanizma je 25 sudija koji rade na poziv predsjednika Mehanizma i od kojih se očekuje da, koliko je god moguće, svoje funkcije obavljaju bez ličnog prisustva, izuzev ukoliko nije potrebno da budu prisutni u sjedištu jednog od dva ogranka.