Mehanizam se pridružio komemoraciji genocida u Ruandi

Mehanizam
Arusha
Candles

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) pridružio se obeležavanju dvadeset prve godišnjice genocida u Ruandi koji je, prema izveštajima, odneo živote milion muškaraca, žena i dece od aprila do jula 1994. godine.
              
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je 8. novembra 1994. godine osnovao Međunarodni krivični sud za Ruandu (MKSR) kako bi se sudilo pojedincima osumnjičenim za genocid i druga teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, počinjena 1994. tokom genocida nad pripadnicima plemena Tutsi u Ruandi, tokom kojeg su ubijani i pripadnici plemena Hutu i drugi koji su se suprotstavili tom genocidu. Od svog osnivanja MKSR je podigao optužnice protiv 93 lica, među kojima su i visoki politički funkcioneri, oficiri vojske i crkveni velikodostojnici. Sva lica protiv kojih je MKSR podigao optužnice, osim njih devet, locirana su i uhapšena.
 
Kako bi obeležio ovu godišnjicu, sekretar MMKS, g. John Hocking, večeras će prisustvovati komemoraciji koju organizuje zajednica ljudi poreklom iz Ruande u Aruši, dok će šef Sekretarijata MMKS za ogranak u Aruši, g. Samuel Akorimo, sutra prisustvovati zvaničnoj komemoraciji Ujedinjenih nacija na državnom nivou koja će se održati u Dar-es-Salaamu, Tanzanija. Ovom skupu će se obratiti predstavnici Ambasade Ruande, nakon čega će uslediti ceremonija paljenja sveća, a skupu će se obratiti zvaničnici Ujedinjenih nacija i ambasador Ruande. Deo ovog skupa će biti i održavanje izložbe koju su organizovali MKSR i Sud Afrike.
 
Od 1. jula 2012. godine, MMKS je preuzeo nadležnost za, između ostalog, lociranje lica optuženih pred MKSR koja su u bekstvu, zaštitu svedoka koji su svedočili pred MKSR, izvršenje kazni za osuđena lica, kao i rukovođenje arhivom MKSR i njegovom zaštitom.