Mehanizam obilježava Svjetski dan audio-vizuelne baštine

Sekretarijat
Arusha, The Hague
The Mechanism marks the World Day for Audiovisual Heritage

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (“Mehanizam”) danas obilježava Svjetski dan audio-vizuelne baštine objavljivanjem kratkog informativnog videa pod nazivom “Očuvanje istorije u aktuelnom trenutku: Upoznavanje s audio-vizuelnim arhivom međunarodnih krivičnih sudova”. Ovaj video, koji je pripremila Služba Mehanizma za arhiviranje i dokumentaciju (“MARS”), skreće pažnju na jedinstvene audio-vizuelne zapise koji se čuvaju u arhivu, prikazuje raznovrsnost i obimnost takvog materijala i informiše javnost o načinima pristupa materijalu u posjedu Mehanizma.

Obilježavanje Svjetskog dana audio-vizuelne baštine usvojeno je na inicijativu Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (“UNESCO”), Vijeća za koordinaciju udruženja audio-vizuelnih arhiva (“CCAAA”), i drugih organizacija 2005. godine. Ovaj Dan ima za cilj da se podigne svijest o važnosti očuvanja audio-vizuelne baštine, skrene posebna pažnja na pristup audio-vizuelnim arhivima, i proslavi rad institucija koje pomažu zaštitu, očuvanje i pristup audio-vizuelnim materijalima.

U skladu sa svojim mandatom, Mehanizam ima odgovornost za očuvanje i vođenje arhiva Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (“MKSR”), Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (“MKSJ”) i Mehanizma u skladu s najvišim međunarodnim arhivskim standardima i promiče dugoročni pristup arhivima, uz istovremenu zaštitu povjerljivih i osjetljivih informacija.