Izvještaj MMKS o ostvarenom napretku: Obraćanje tužioca Sergea Brammertza Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija

Tužilaštvo
Arusha, Haag
Tužilac Serge Brammertz
Tužilac Serge Brammertz

Tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS), g. Serge Brammertz, danas je Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija predstavio 8. izvještaj Tužilaštva o napretku ostvarenom u radu Mehanizma, koji se odnosi na period od 16. novembra 2015. do 15. maja 2016. Tužilac je izvijestio Savjet bezbjednosti o statusu prvostepenih i žalbenih postupaka na MMKS-u, predmeta MKSR-a koji su prebačeni državnim sudovima i naporima na pronalasku i hapšenju preostalih osam bjegunaca koje je optužio MKSR.

U pogledu aktivnosti MMKS-a u Haagu, tužilac je započeo svoje obraćanje obavijestivši Savjet bezbjednosti da je pred MMKS-om počeo pretpretresni postupak  u predmetu Stanišić i Simatović, dok su žalbeni postupci počeli u dva predmeta MMKS-a, predmetu Karadžić i predmetu Šešelj. Tužilac Brammertz je naveo da je, u skladu s uputama Savjeta bezbjednosti, Tužilaštvo MMKS-a primijenilo sistem “dvojnih funkcija” i spiskova kadrova kako bi se obezbijedilo da prenos ogovornosti sa MKSJ-a bude nesmetan i ekonomičan.

Osvrćući se na aktivnosti MMKS-a u Aruši, tužilac je pohvalio rad Državnog javnog tužilaštva Ruande na predmetu Uwinkindi koji je proslijeđen Ruandi. Prvostepenom presudom, koja je je donesena 30. decembra 2015., optuženi je osuđen i  izrečena mu je kazna doživotnog zatvora. Govoreći o dva predmeta koja su proslijeđena Francuskoj, tužilac je izjavio da će Tužilaštvo i dalje biti u vezi s francuskim vlastima i  “davati podsticaj za ekspeditivno okončanje tih predmeta.”

Tužilac Brammertz je zatim naglasio: “Tužilaštvo MMKS-a je takođe čvrsto usredotočeno na to da se preostalih osam bjegunaca koje je optužio MKSR pronađu i da se obezbijedi njihovo hapšenje.” Tužilac je naveo da  su saradnja država i podrška Savjeta bezbjednosti i dalje od suštinskog značaja za uspješno pronalaženje i hapšenje bjegunaca.

Tužilac je dalje pred Savjetom bezbjednosti pokrenuo pitanje poricanja genocida. Istakao je da je “istina o onome što se dešavalo tokom genocida u Ruandi  utvrđena u više presuda MKSR-a”, ali je primijetio da se “negiranje genocida i danas nastavlja“. “Kako bi se zaštitile buduće generacije”, takođe je istakao tužilac Brammertz, “od suštinske je važnosti da postoji obrazovanje o opasnostima ideologije genocida i diskriminacije”, te pozvao “sve države da aktivno promovišu istinu i suprotstave se revizionizmu u svim njegovim oblicima”.

Tužilac Brammertz je svoje obraćanje zaključio potvrdivši da se prenos odgovornosti sa MKSJ-a na MMKS nastavlja kako je predviđeno rezolucijama Savjeta bezbjednosti. Dalje je izjavio da će Tužilaštvo nastaviti da prati i podržava državne sudove koji procesuiraju ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi i izrazio svoje uvjerenje da je, “u cilju podrške naporima državnih pravosuđa u vezi s ratnim zločinima, važno da dijelimo naša iskustva i naučene lekcije.”