Glavni tužilac Brammertz sastao se s Visokim komesarom za ljudska prava Bachelet

Tužilaštvo
Haag
Glavni tužilac Brammertz i Visoka komesarka UN-a za ljudska prava Bachelet
Glavni tužilac Brammertz i Visoka komesarka UN-a za ljudska prava Bachelet

Glavni tužilac Mehanizma Brammertz i Visoki komesar UN-a za ljudska prava Bachelet sastali su se u četvrtak u Ženevi kako bi razmotrili pitanja od uzajamnog interesa u vezi s borbom protiv nekažnjivosti za teške međunarodne zločine i teška kršenja ljudskih prava. Tužilac Brammertz upoznao je Visokog komesara sa radom Tužilaštva Mehanizma, posebno s njegovim nastojanjima da pruži podršku naporima za utvrđivanje odgovornosti na nacionalnom nivou u periodu poslije sukoba i za izgradnju kapaciteta u državnim sektorima pravosuđa u bivšoj Jugoslaviji i istočnoj Africi.

Visoki komesar Bachelet se osvrnula na skorašnje inicijative UN-a u cilju pružanja podrške provođenju pravde u Myanmaru, Siriji i drugdje, kao i na relevantnost iskustava ad hoc međunarodnih sudova u tom pogledu. Brammertz i Bachelet su razgovarali o značaju utvrđivanja odgovornosti za teške međunarodne zločine u procesu osiguravanja održivog mira u postkonfliktnim i drugim društvima u tranziciji.

Državne vlasti imaju primarnu odgovornost za obezbjeđenje provođenja pravde, dok UN ima značajnu ulogu u pružanju stručne pomoći i praćenju napretka na tom polju.