Delegacija Suda pravde Zajednice ECOWAS u posjeti ogranku Mehanizma u Haagu

Mehanizam
Haag
Predsjednik Meron i sudije i viši dužnosnici Suda pravde zajednice ECOWAS
Predsjednik Meron i sudije i viši dužnosnici Suda pravde zajednice ECOWAS

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (Mehanizam) danas je u prostorijama ogranka Mehanizma u Haagu posjetila delegacija Suda pravde Zapadnoafričke ekonomske zajednice (ECOWAS). Visoku delegaciju sudija i viših dužnosnika predvodio je predsjednik Suda pravde zajednice ECOWAS-a, časni sudija Jérôme Traoré.

Delegaciju je dočekao predsjednik Mehanizma, sudija Theodor Meron, koji je sa gostima razgovarao o mandatu, strukturi i funkcijama Mehanizma, kao i sudskoj aktivnosti koja je u toku na Mehanizmu. Nakon njegovog izlaganja, predsjednik Meron i sudije i viši dužnosnici Suda pravde zajednice ECOWAS razgovarali su o širokom spektru pitanja od zajedničkog interesa uključujući saradnju između međunarodnih, nacionalnih i regionalnih sudova u predmetima vezanim za ratne zločine i značaj razmjene iskustava i najbolje prakse između sudija, advokata i drugih stručnjaka iz oblasti prava koji rade na nacionalnim i međunarodnim nivoima.

Pored toga, šef Službe za arhive i dokumentaciju Mehanizma, gđa Elizabeth Emmerson, informisala je delegaciju o arhivi Mehanizma i gostima govorila o strukturi, sadržaju, režimu pristupa arhivi i drugim pitanjima vezanim za njeno čuvanje i održavanje.

Na kraju posjete, delegacija Suda pravde zajednice ECOWAS imala je priliku da prisustvuje zasjedanju suda u predmetu Stanišić i Simatović.