PMI održao radionicu za nastavnike istorije u Srbiji

Mehanizam
Haag
PMI održao radionicu za nastavnike istorije u Srbiji

Program Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobom (PMI) održao je 21. avgusta radionicu o načinima korištenja sudskih arhiva MKSJ-a i Mehanizma za više od 30 nastavnika istorije iz Srbije. Ovo je 14-ta radionica u nizu PMI radionica i obuka koje se održavaju za nastavnike istorije u regionu bivše Jugoslavije.

Radionica, koju su vodile koordinatorka PIM-a gđa Rada Pejić-Sremac i koordinatorka za rad sa mladima gđa Anisa Sućeska, bila je usredotočena na to kako nastavnici povijesti mogu najbolje uključiti sudski utvrđene činjenice pri stvaranju obrazovnog materijala vezanog za sukobe devedesetih u bivšoj Jugoslaviji.

Događaj je organiziran u suradnji s Evropskim udruženjem nastavnika i profesora istorije (EUROCLIO), zajedno sa udruženjima nastavnika i profesora iz zemalja bivše Jugoslavije. Osim nastavnika koji učestvuju iz zemlje u kojoj se radionica održava, u svakoj također učestvuje i veliki broj predstavnika udruženja iz drugih zemalja, koji na taj način mogu podijeliti perspektive iz drugih dijelova regiona. Subotnji događaj u Srbiji organizovan je uz podršku Udruženja nastavnika istorije u Srbiji (UDI EUROCLIO).

Obuke o korišćenju arhiva MKSJ-a i Mehanizma za obrazovne radnike je dio šireg PMI-ja koji velikodušno podržavaju Evropska Unija i Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske. Cilj PMI-ja je da unaprijedi znanje i razumijevanje građana i lokalnih zajednica u zemljama bivše Jugoslavije o zločinima počinjenim u sukobima 1990-ih godina, na osnovu predmeta MKSJ-a i Mehanizma.